Als een kleine versie van de Russische ekranoplan-monsters is de Hoverwing eigenlijk een persoonlijke GEV (Ground Effect Vehicle) dat de nabijheid van een externe oppervlakte, zoals aarde of water, gebruikt om omhoog te komen – maar zonder daadwerkelijk te gaan vliegen. Het is dus een soort hovercraft die een halve meter tot een meter hoog kan ‘zweven’, en hij kan een meter of twee hoog ‘springen’ over heel korte afstanden. Je voelt je een soort experimentele piloot terwijl je alleen een vaarbewijs hoeft te hebben.

Toch is ie niet echt geschikt om al het vervoer over de weg te vervangen, denken we, want stoppen is niet z’n grootste kracht (aangezien hij geen remmen heeft). De 19XRW heeft een actieradius van circa 250 kilometer op en over vrijwel iedere oppervlakte, met maximaal vier mensen of 450 kilo aan boord, en heeft een top van 120 km/u – als je de ruimte hebt en niet bang bent aangelegd. Het is niet bijzonder moeilijk om ‘m onder de knie te krijgen: je vliegt/stuurt/rijdt ‘m met pedalen en joysticks, hij heeft een 244 pk sterke supercharged viercilinder en twee propellers: een van 1,8 meter om vooruit te gaan, en een kleinere van ruim een meter om omhoog te komen.

Opties zijn onder meer radar, GPS en een marifoon. Standaard heeft ie een peddel, schippershaak en een touw om aan te leggen. Dat is nodig.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)