Een vermoeden dat wij van een aantal collega’s hier al hadden, is vandaag bevestigd door een onderzoek van de Universiteit van het Britse Leicester. Wie meer dan twee uur per dag in de auto zit, merkt dat aan zijn of haar IQ. De universiteit onderzocht meer dan 500.000 Britten tussen de leeftijd 37 tot 73 jaar. Twee tot drie uur sturen is net zo slecht voor je IQ als hetzelfde aantal uren voor de televisie hangen.

Hoe komt dat?

‘Waarschijnlijk omdat je hersenen tijdens die uren minder actief zijn’, aldus Kishan Bakrania van de Universiteit van Leicester. Oh, bij mensen die veel achter de computer zitten, neemt het cognitieve vermogen toe. Dus op dit moment compenseer je voor je rijgedrag.

Hoe veel dommer je exact wordt, verzaakt het onderzoek te vermelden. Maar als je diesel rijdt (en dus veel kilometers maakt), kun je een goede score in De Nationale IQ Test wel vergeten. Of niet. Weten wij veel.

Reacties

 • Piet heeft op 5 augustus 2017 geschreven:

  Leuk, IQ als maatstaf van inwoners lobbycratie van oneindige groei, weggegeven cultuur en Jodensterren uitdelend voor alles wat niet lekker is.

  Zal wel die 100 miljoen jaar evolutie mieren zijn versus 200.000 jaar mensheid versus arrogantie van een te groot brein.

  Reageer
 • Liliane heeft op 3 augustus 2017 geschreven:

  Raar,
  Ik rijd iedere dag 3 uren, hen en terug naar het werk. Ik spreek, schrijf en lees 3 talen, Nederlands, Frans en Engels (en een mondje Duits)… Ik switch iedere 5 minuten in ieder van die talen, is voor mijn job. Verder werk ik met computers, 5 systemen waarin ik dagelijks mee geconfronteerd word. Dus als ik niet met de auto zou rijden, zou ik een IQ van 150 hebben? Welja….

  • Redactie TopGear Nederland heeft op 4 augustus 2017 geschreven:

   Het had oprecht grappig geweest als hier nu een spelfout in zat.

   • Theo heeft op 5 augustus 2017 geschreven:

    Zit er ook in !

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)