Miljonairs van Nederland, België en de rest van de wereld. We presenteren een juweel uit de autogeschiedenis. Mocht je nog op zoek zijn naar een sportauto waarvan je vrienden niet zullen raden van welk merk het is, dan is dit je kans. Maak kennis met de Vector W8 Twin Turbo uit 1991, misschien wel de bijzonderste supercar uit de jaren negentig, samen met de Vector M12. Dit paarse exemplaar met bijzonder weinig kilometers kan van jou zijn.

We gaan terug naar de jaren zeventig. De automarkt ziet voor het eerst de Lamborghini Countach en de Ferrari 308 GTB . Het leven is goed voor dit soort merken, dus proberen er meer bedrijven een stukje van de taart te pakken. Zo ook Gerald Wiegert en Bob Brainer. In 1976 richten zij Vector Automotive op. Eind jaren tachtig heeft Wiegert genoeg financiële middelen en groeit het bedrijfje van één gebouw en vier werknemers naar vier gebouwen met 80 werknemers.

In 1990 weten deze vaklui de eerste auto op de markt te brengen van Vector Automotive, de W8. Ze gebruiken allerlei technieken uit de lucht- en ruimtevaartindustrie voor de bouw van de W8, zoals een head-up display. De turbo’s produceerden tot wel 2,1 bar druk, ongekend voor die tijd. De bestuurder kan de turbodruk desgewenst terugschroeven. Tijdens de dynotests produceerde de 6,0-liter achtcilinder een maximaal vermogen van 1.200 pk.

Specificaties van de Vector W8 Twin Turbo

Helaas gaat het bedrijfje negen jaar na de W8 failliet doordat een deal met Philips Car Stereo, waarbij Vector zich zou laten gelden in de Formule 1, niet doorgaat. In totaal werden er negentien Vector W8 Twin Turbo’s gemaakt waarvan er zeventien zijn verkocht en er twee prototypes zijn. De negende van de productiereeks gaat nu onder de hamer bij RM Sotheby’s. Er ligt een 6,0-liter V8 achterin die volgens verschillende bronnen een vermogen van 625 pk en 880 Nm produceert bij 0,55 bar turbodruk.

Dat zorgt ervoor dat de Vector W8 Twin Turbo, de kwartmijl doet in 12 seconden. Ter vergelijking, dat is 1,5 seconden sneller dan generatiegenoot de Ferrari Testarossa. Van 0 naar 96 km/u doet hij in 4,2 seconden en Vector claimde dat hij een topsnelheid kan bereiken van 389 km/u. Heel serieuze snelheden voor de jaren negentig.

Volgens RM Sotheby’s betaalde de eerste eigenaar van de Vector W8 Twin Turbo ruim 160.000 euro. Hij reed echter maar 3.650 kilometer met dit paarse beest. Het veilinghuis schat de Vector W8 Twin Turbo in op zo’n 360.000 euro en daarmee koop je wel wat meer dan alleen een auto. Het is een stukje Amerikaanse autogeschiedenis dat weergeeft hoe mooi een droom van twee Amerikanen kan uitgroeien tot een uniek merk met unieke auto’s.

Advertentie

Reacties

  • Berry heeft op 2 januari 2020 geschreven:

    Laten we hopen dat de twee klemmen t.b.v. het koelsysteem op foto 8 weer goed vastgezet zijn..

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie