Vector W8 Twin Turbo wordt geveild

Revolutionair en zeer zeldzaam

Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turb 3 4 voor
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo 3 4 achter
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo recht voor
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo recht achter
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo recht zij
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo detail chassisnummer
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turb onder de motorkap schuin
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo onder de motorkap recht
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo interieur vanuit open deur
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo interieur vanuit open deur bijrijder
Foto('s): RM Sotheby'sVector W8 Twin Turbo interieur detail dashboard
Vector W8 Twin Turb 3 4 voor
Vector W8 Twin Turbo 3 4 achter
Vector W8 Twin Turbo recht voor
Vector W8 Twin Turbo recht achter
Vector W8 Twin Turbo recht zij
Vector W8 Twin Turbo detail chassisnummer
Vector W8 Twin Turb onder de motorkap schuin
Vector W8 Twin Turbo onder de motorkap recht
Vector W8 Twin Turbo interieur vanuit open deur
Vector W8 Twin Turbo interieur vanuit open deur bijrijder
Vector W8 Twin Turbo interieur detail dashboard

Miljonairs van Nederland, België en de rest van de wereld. We presenteren een juweel uit de autogeschiedenis. Mocht je nog op zoek zijn naar een sportauto waarvan je vrienden niet zullen raden van welk merk het is, dan is dit je kans. Maak kennis met de Vector W8 Twin Turbo uit 1991, misschien wel de bijzonderste supercar uit de jaren negentig, samen met de Vector M12. Dit paarse exemplaar met bijzonder weinig kilometers kan van jou zijn.

We gaan terug naar de jaren zeventig. De automarkt ziet voor het eerst de Lamborghini Countach en de Ferrari 308 GTB . Het leven is goed voor dit soort merken, dus proberen er meer bedrijven een stukje van de taart te pakken. Zo ook Gerald Wiegert en Bob Brainer. In 1976 richten zij Vector Automotive op. Eind jaren tachtig heeft Wiegert genoeg financiële middelen en groeit het bedrijfje van één gebouw en vier werknemers naar vier gebouwen met 80 werknemers.

In 1990 weten deze vaklui de eerste auto op de markt te brengen van Vector Automotive, de W8. Ze gebruiken allerlei technieken uit de lucht- en ruimtevaartindustrie voor de bouw van de W8, zoals een head-up display. De turbo’s produceerden tot wel 2,1 bar druk, ongekend voor die tijd. De bestuurder kan de turbodruk desgewenst terugschroeven. Tijdens de dynotests produceerde de 6,0-liter achtcilinder een maximaal vermogen van 1.200 pk.

Specificaties van de Vector W8 Twin Turbo

Helaas gaat het bedrijfje negen jaar na de W8 failliet doordat een deal met Philips Car Stereo, waarbij Vector zich zou laten gelden in de Formule 1, niet doorgaat. In totaal werden er negentien Vector W8 Twin Turbo’s gemaakt waarvan er zeventien zijn verkocht en er twee prototypes zijn. De negende van de productiereeks gaat nu onder de hamer bij RM Sotheby’s. Er ligt een 6,0-liter V8 achterin die volgens verschillende bronnen een vermogen van 625 pk en 880 Nm produceert bij 0,55 bar turbodruk.

Dat zorgt ervoor dat de Vector W8 Twin Turbo, de kwartmijl doet in 12 seconden. Ter vergelijking, dat is 1,5 seconden sneller dan generatiegenoot de Ferrari Testarossa. Van 0 naar 96 km/u doet hij in 4,2 seconden en Vector claimde dat hij een topsnelheid kan bereiken van 389 km/u. Heel serieuze snelheden voor de jaren negentig.

Volgens RM Sotheby’s betaalde de eerste eigenaar van de Vector W8 Twin Turbo ruim 160.000 euro. Hij reed echter maar 3.650 kilometer met dit paarse beest. Het veilinghuis schat de Vector W8 Twin Turbo in op zo’n 360.000 euro en daarmee koop je wel wat meer dan alleen een auto. Het is een stukje Amerikaanse autogeschiedenis dat weergeeft hoe mooi een droom van twee Amerikanen kan uitgroeien tot een uniek merk met unieke auto’s.

Reacties
  1. Berry zegt op 2 januari 2020 om 02:21:

    Laten we hopen dat de twee klemmen t.b.v. het koelsysteem op foto 8 weer goed vastgezet zijn..

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken