Als je dagelijks in de auto zit, ben je zonder twijfel al menigmaal tot de conclusie gekomen dat het gros van de bestuurders meer versnellingen dan hersencellen heeft. Als we even mogen aannemen dat hun rijgedrag hun intelligentie weerspiegelt. Er zijn gewoon heel veel mensen die voor geen ene meter kunnen rijden. En onze suggesties om dit te verbeteren worden, ondanks verwoede pogingen, ook nog niet echt opgepakt.

Een onderdeel van het probleem is dat de bestuurders hun rijvaardigheid overschatten en zodoende vermoedelijk niet de behoefte hebben iets te veranderen. Uit een wat ouder onderzoek dat uitgevoerd werd in Amerika en Zweden blijkt dat 93 procent van de Amerikanen zichzelf bovengemiddeld goed vindt rijden. In Zweden is dit 77 procent.

Te veel bestuurders overschatten zichzelf

Statistisch is het onmogelijk dat meer dan 90 procent ook echt bovengemiddeld rijdt, want dan zou dat gemiddelde niet kloppen. Nu zijn wij geen Zweden of Amerikanen, maar de tendens is duidelijk. Het onderzoek werd later in grote lijnen bevestigd door een ander onderzoek. Dus: als je denkt dat je goed kunt rijden, is de kans groot dat je jezelf grof overschat.

In de psychologische wetenschap kennen ze dit als het Dunning-Kruger-effect. Dit fenomeen omschrijft dat mensen die incompetent zijn zichzelf vaak als competent beschouwen. Mensen die competent zijn (en dus in dit voorbeeld naar hoge waarschijnlijkheid prima kunnen rijden) zullen eerder zichzelf onderschatten.

Nog erger: uit een onderzoek van CheapCarInsurance blijkt dat 44 procent van de bestuurders zichzelf bovengemiddeld vindt als het gaat om hoe goed ze kunnen rijden als ze op hun telefoon kijken. 36 procent vindt zichzelf gemiddeld. We hoeven je niet te vertellen waarom dat heel gevaarlijk is.

Wat moeten we met deze kennis? Helaas zal het gros van de incompetente bestuurders zich niet herkennen in dit bericht. Jij – hopelijk als vaardige rijder – kunt wellicht schrale troost vinden in het feit dat je niet gek bent. Mensen kunnen gewoon echt niet rijden.

Reacties

 • Alphons heeft op 2 juli 2019 geschreven:

  Ik behoor tot die 90% die zichzelf bovengemiddeld goed vind rijden. En in mijn geval klopt dat ook. Niet alleen een berg aan ervaring maar ook diverse rijvaardigheidstrainingen liggen daaraan ten grondslag. En zelfs ik moet toegeven dat ik weleens stom bezig ben in het verkeer.
  Dat ik dat laatste besef en daar wat mee doe bevestigt dat ik een bovengemiddelde weggebruiker ben.

  @Guido ik heb 250 km/u aangetikt …
  Op de Duitse autobahn, waar het gewoon mag. Illigale dingen doen maakt je nog geen coole ouwe.

  Reageer
 • Gilissen Guido heeft op 26 juni 2019 geschreven:

  Hallo, ik behaalde mijn rijbewijs in 1971 (begin maar te rekenen) en legde meer dan 2,5 miljoen km af aan het stuur van diverse personenwagens ZONDER enig ongeval te veroorzaken: van Wenen tot Sevilla en van Napels tot Amsterdam. Statistisch gezien behoor ik tot de uitzonderingen, the happy few die er tussendoor glippen. En neen, ik wandel niet met de wagen zoals een aantal leeftijdsgenoten (onlangs nog een illegale 194 km/u eruit geperst). Mijn geheim: steeds defensief rijden, inschatten wat die andere weggebruikers gaan (mis) doen en daarop anticiperen, zowel aan 30 km/u als aan 150 km/u. Dit lukt als je graag auto rijdt, want dan ben je ook steeds alleen daar mee bezig.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear