De flitspalen in Spanje zijn net als de bevolking: veel werken niet. Het was een gerucht dat al veel langer ging, maar dat nu erkent is door Pere Navarro. Hij is de directeur van de Dirección General de Tráfico (DGT), ofwel de Spaanse Rijkswaterstaat. Zo’n eenderde van alle flitspalen in Spanje is een placebo-paal.

Volgens Navarro is het zien van de flitspaal (of de waarschuwingsborden die ervoor staan in Spanje) genoeg om de bestuurders snelheid te doen minderen. We horen je hersenen hier kraken en inderdaad: op een gegeven moment zijn alle locaties van de neppe flitspalen in Spanje wel bekend. Daar hebben de pientere verkeersplanners aan gedacht.

Alle flitspalen in Spanje zijn in de basis werkende palen, maar de snelheidsmeter ontbreekt bij sommige boetemachines. Deze zijn relatief eenvoudig over te zetten, dus de locatie van de placebopaal wisselt zo nu en dan. Vanbuiten is er geen mogelijkheid om de palen te onderscheiden.

Een goed plan, dunkt ons. Want hoe vaak ben je wel niet per ongeluk iets te hard langs een flitspaal gereden zonder dat je écht te hard reed. De kans neemt met placebopalen (in het Spaanse geval) met 33 procent af dat je een flauwe boete thuis krijgt. Bovendien: het doel van de palen is niet om geld te verzamelen, maar om af de snelheid eruit te halen. En dat doen ze.

Reacties

 • Myco heeft op 20 maart 2019 geschreven:

  ‘ iets te hard langs een flitspaal gereden zonder dat je écht te hard reed’

  Eh… te hard rijden terwijl je niet te hard rijdt? Behoorlijke onzin, te hard rijden is te hard rijden.

  Reageer
 • Top Gears End heeft op 16 maart 2019 geschreven:

  Een zeer teleurstellende begin, wat ik niet had verwacht van Top Gear…

  Reageer
 • peter heeft op 15 maart 2019 geschreven:

  topgear.nl blijft een slap aftreksel van het eens zo populaire britse topgear
  Blijf vooral negatief over de spanjaarden, En de hele tokkie gemeenschap in nederland heeft een goede reden om met veel plezier uw pagina weer eens te bezoeken. Precies uw doelgroep is het niet ?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear