Kun je na meer dan 5.000 jaar het wiel opnieuw uitvinden? Het bedrijf Orbis denkt van wel. Zij ontwikkelden een velg met een ingebouwde elektromotor, waarmee je bijvoorbeeld een voorwielaangedreven Honda Civic Type R plots vierwielaandrijving kunt geven.

De zogeheten Ring-Drive van Orbis weegt dankzij een kleine elektromotor niet veel meer dan een reguliere velg. Per wiel kun je rekenen op nét iets meer dan 70 pk extra; oftewel 140 pk op een as. Volgens de uitvinder verlaagt dit de 0-naar-100-tijd met ongeveer één seconde.

Door de elektromotor krijgt de Civic niet alleen vierwielaandrijving, maar is hij direct ook een hybride geworden. Het verbruik zal dus afnemen. Helaas wordt nergens uitgelegd (ook niet op de website van Orbis) waar de elektromotoren hun stroom vandaan halen. Regeneratief remmen lijkt ons een waarschijnlijk antwoord.

Over ongeveer drie maanden komt Orbis met een productieversie van de Ring-Drive voor de Honda Civic Type R. Vermoedelijk is er iets meer werk nodig dan enkel wat wielmoeren losdraaien, dus het bedrijf zal voor elke auto een apart wiel moeten maken.

Deze velg met elektromotor geeft jouw auto vierwielaandrijving

Advertentie

Reacties

  • H.R.Briede heeft op 21 juni 2019 geschreven:

    Kan deze conversie op iede merk auto worden toegepast?

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie