In augustus verhoogde de Oostenrijkse overheid de maximumsnelheid op diverse snelwegen van 130 km/u naar 140 km/u. Het is een proef die een jaar duurt, waarbij gekeken wordt naar geluidsoverlast, luchtkwaliteit en het aantal ongevallen. De eerste testresultaten zijn al binnen, en ze zijn positief. Dit zou kunnen betekenen dat het aantal wegen met de hogere snelheid wordt uitgebreid. Het Oostenrijkse Kurier spreekt over een succes.

Volgens de wegbeheerder is er geen extra vervuiling gemeten en is het aantal ongevallen zelfs bijna gehalveerd. Gemiddeld zouden de Oostenrijkers op de snelwegen met een verhoogde snelheid tussen de twee en vier kilometer per uur harder rijden. Volgens de Telegraaf werd er geen extra fijnstof gemeten, maar wel iets meer koolstofdioxide en ‘andere stoffen’, wat inderdaad wat vaag is. Is het al te laat om de snelheidsverhoging in Nederland terug te draaien?

Tegengeluid

Niet iedereen is het eens met de verhoging van de maximumsnelheid. Werner Kogler van politieke partij Die Grünen voorspelt dat de verhoging geen lang leven zal hebben. Volgens cijfers van Federal Enviromental Agency zou de CO2-uitstoot met 10 procent stijgen bij de verhoging van 130 naar 140 km/u, en de stikstofuitstoot zelfs met 16 procent.

Foto: Unsplash – een weg waar je vermoedelijk geen 140 mag

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie