Als je werkgever ooit vraagt of je één keer 10 procent loonsverhoging wilt of twee keer vijf, ga dan voor de laatste optie (als je er voorlopig blijft werken). Want dan krijg je meer geld. Dat percentages op percentages flink kunnen optellen, blijkt wel uit de plannen van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor een verhoging van de verkeersboetes in 2024 met maar liefst 10 procent.

In de Voorjaarsnota van dit jaar staat het voornemen om de verkeersboetes nog eens met 10 procent te verhogen in 2024. Door de stijging van 8,6 procent die dit jaar is doorgevoerd, wordt het wel érg duur. Sommige boetes worden in 2024 dan meer dan 20 procent hoger dan in 2022. We geven hieronder een rekenvoorbeeldje.

Verhoging verkeersboetes: rechts inhalen 24 procent duurder

Neem bijvoorbeeld de boete voor rechts inhalen. Deze overtreding kostte je in 2022 al 250 euro. Dit jaar steeg de boete met 8,6 inflatiecorrectie naar de 271,75 euro. Maar omdat alle boetes royaal naar boven worden afgerond, kost de boete in werkelijkheid nu 280 euro. Als dat bedrag volgend jaar met 10 procent toeneemt naar 308 euro en naar boven wordt afgerond naar 310, hebben we het over een stijging van maar liefst 24 procent in 2024 ten opzichte van 2022.

In de Voorjaarsnota 2023 staat: ‘De belangrijkste onderdelen van het maatregelenpakket zijn het beleidsmatig verhogen van boetetarieven met 10 procent, het bijstellen van reeksen uit het coalitieakkoord waaronder het beperken van de verlaging van griffierechten, het inboeken van onderuitputting op diverse beleidsartikelen waar minder op wordt uitgegeven dan begroot en een taakstelling op de apparaatskosten.’

Ook méér boetes in 2024

Ook moeten er meer verkeersboetes uitgeschreven worden, zo staat beschreven in de voorjaarsnota: ‘Om de verkeersveiligheid te bevorderen wordt geïntensiveerd op verkeershandhavingsmiddelen. Dit leidt tot een hoger bedrag aan verwachte boeteontvangsten.’ Hou dus ook rekening met meer flitscontroles langs de wegen in 2024.

Hoe duur kunnen verkeersboetes maximaal zijn in 2024?

Boetes van minder dan 450 euro vallen buiten het strafrecht. Daarom kunnen snelheids- en verkeersboetes niet duurder zijn van 450 euro. Hier loopt het ministerie nu al tegenaan: de boetes voor 37, 38 en 39 km/u te hard op de snelweg zijn allemaal 450 euro. Er zullen nu dus meer snelheidsboetes zijn die 450 euro gaan kosten.

Er zijn niet veel verkeersboetes die door de verhoging in 2024 tegen de grens aanzitten. Het vasthouden van een telefoon kost bijvoorbeeld dit jaar 380 euro, die gaat naar 418 euro, wat afgerond 420 euro zal zijn. En vergeet niet de administratiekosten er nog bij op te tellen.

Advertentie

Reacties

 • Klaar met de maffia heeft op 2 mei 2023 geschreven:

  Roverheid maffia

  • @Thierry heeft op 2 mei 2023 geschreven:

   Klaar met al die achterlijke wappies die om alles maar zeiken op de overheid. Hou die FVD onzin lekker in de mestput waar het thuishoort.

   Reageer
  • Anti-Poetin heeft op 2 mei 2023 geschreven:

   Rot op naar Rusland met je anti-overheid propaganda. @TG: waarom grijpen jullie niet voor dit soort trollen?

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie