In België geloven ze in pacifistische maatregelen tegen hardrijders. Niet direct boetes of andere vergaande sancties: gewoon letterlijk laten afremmen. De grensgemeente Bree experimenteert met verkeerslichten die op rood springen voor hardrijders. Eventuele tijdwinst door de snelheidsovertreding verdwijnt.

Achter het verkeerslicht staat een flitspaal die alleen een bekeuring uitschrijft wanneer de bestuurder niet stopt. De hardleerse hardrijders krijgen zowel een boete thuis voor snelheid als een boete voor het rode licht. Een gewaarschuwd persoon telt immers voor twee.

Het mes snijdt volgens experts aan twee kanten. Het rode licht attendeert de hardrijder direct op zijn gedrag én hij ervaart sociale druk: de persoon achter hem moet door zijn toedoen ook stoppen. Die zullen bijvoorbeeld boos toeteren. En dat is geen blije tuuter. Het verkeerslicht is mobiel en kan desgewenst verplaatst worden naar een andere locatie.

In Portugal bedachten ze al eerder de omgekeerde groene golf. Het probleem daar: het systeem werkte nogal traag, waardoor de hardrijder nog nét door groen kon glippen en de persoon achter hem of haar moest stil blijven staan. Het systeem schoot letterlijk zijn doel voorbij.

Via: AD

Reacties

 • Tom heeft op 19 april 2019 geschreven:

  Als inwoner van Bree kan ik dit helaas niet bevestigen. Controleer uw bronnen, in Bree staat geen enkele flitspaal.

  Reageer
 • jan smits heeft op 11 april 2019 geschreven:

  Wordt in Nederland ook gedaan voorbeelden genoeg, prober het maar uit.
  Voorbeeld de stoplichten op verschillende plaatsen in Den Bosch (ringweg / vlijmenseweg).

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear