‘De automobilist is hardleers. Vandaar dat we onze aanpak gaan intensiveren om het [verkeer] veiliger te maken’, zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen tegen De Telegraaf. Doordat automobilisten maar blijven doorgaan met boetes rijden, komen er veel meer flexflitsers in Nederland. Nu zijn er 28 mobiele flitspalen. Dit moeten er 125 worden.

In Nederland hebben we 650 vaste flitspalen die controleren op snelheid of door rood rijden. Dan heb je nog de bekende mobiele controles die een paar uur langs de snelweg staan. En sinds vorig jaar is er de flexflitser. Deze flitspaal staan een periode van een paar weken of een paar maanden op een plek. Daarna worden ze verplaatst naar de volgende locatie.

Naast de mobiele flitspalen komen er vijftig focusflitsers bij. Dit zijn camera’s gericht op het pakken van bestuurders met een telefoon in hun hand. Deze palen moeten om de twee maanden rouleren van locatie. Justitie wil deze camera’s ook gebruiken om automobilisten te pakken die hun telefoon op hun schoot leggen tijdens het rijden. Voorlopig is de technologie nog niet zo ver, maar volgens Damen zorgt de telefoon ook op deze manier voor afleiding.

De flexflitsers zijn er niet om de staatskas te spekken

Damen vertelt over een proef op de A1 die de politie onlangs deed. In een paar maanden tijd schreef de politie 90.000 boetes uit op deze snelweg die in totaal 5 miljoen euro waard zijn. Na de boeteregen daalde het aantal overtreders met 66 procent. Volgens Damen is vooral de daling belangrijk. De bakken met geld die binnenkomen dankzij de flexflitsers in Nederland, is bijzaak voor hem.

‘Het gaat ons puur om het veiliger maken en boetes werken daarbij kennelijk goed. In de volksmond wordt gezegd dat de flitspalen en trajectcontroles een melkkoe voor de overheid zijn, maar als iedereen zich netjes aan de regels houdt, snijdt dat geen hout’, vertelt Damen. Zijn kernboodschap luidt dan ook: ‘Zorg ervoor dat je met z’n allen veilig thuiskomt.’

Reacties

 • Joop heeft op 3 december 2023 geschreven:

  Geen melkkoe🤣🤣🤣🤣 Hou toch op met dat gezwam, want dat zijn ze dus wel.

  Reageer
 • Bananechicane heeft op 3 december 2023 geschreven:

  Als de boetejacht er niet is voor de roverheid om de staatskas te spekken waarom zijn de boetes in Nederland gemiddeld het hoogst in Nederland van heel Europa? Want de Nederlandse bestuurders hebben het hoogste inkomen? Nee, de boetes zijn de hoogste omdat de Roverheid spilziek is en dat moet gefinancierd worden. Ook de inflatiecorrectie wordt ruimschoots naar boven afgerond en de minste overtreding in het verkeer staat gelijk met een boete die je als crimineel opgelegd kunt krijgen bij zware mishandeling of oplichting op grote schaal. De verhoudingen zijn helemaal zoek.

  Reageer
 • Simon heeft op 3 december 2023 geschreven:

  Geen enkele moeite met focusflitsers. Telefoon in hand of op schoot mag wat mij betreft een boete van € 1000,00 opleveren. Ben vorig jaar aangereden door een idioot die tijdens zijn rit aan het mailen was.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear