Dat Volkswagen doorzet als het ergens zijn zinnen op heeft gezet, hebben we kunnen zien aan de Bugatti Veyron. Een auto die nooit winstgevend zou zijn, maar die slechts gemaakt werd omdat het kon. Aan het andere eind van het spectrum probeert Volkswagen een milieuvriendelijker tronie op te houden.

Vijf jaar geleden toonden de Duitsers al deze tweezits sigaar, bedoeld als studie naar een auto die met één liter brandstof honderd kilometer moest kunnen rijden. Jawel, de 1-liter Auto. Met de schrale Lupo bestond er al een 3-liter auto – 3 liter per 100 kilometer – maar het kan dus altijd zuiniger. Helaas verdween het idee van de 1-liter auto uiteindelijk in een stoffige la, als gevolg van een stammenstrijd tussen baas Piëch en zijn opvolger Pischetsrieder. Die laatste is alweer uit beeld verdwenen, en dus is het 1-liter project onderleiding van de huidige chef Martin Winterkorn weer nieuw leven ingeblazen.

En deze keer is het menens. Ferdinand Piëch, nog altijd actief binnen Volkswagen, heeft zijn 70e verjaardag aangegrepen om te verklappen dat we binnen drie of vier jaar een superzuinige auto kunnen verwachten. Een auto die op één tank biodiesel zomaar 5.000 kilometer zou kunnen rijden. Een auto die een redelijk prijskaartje zou moeten krijgen. We zien het linksdenkende deel der wereld reeds de wave inzetten…

Nog even over deze zwarte zeepkist: die was vijf jaar geleden dus voorzien van een ééncilinder dieselmotor met een inhoud van 300 cc. Vermogen? Hou je vast… 8,5 pk. Grasmaaiers hebben nog meer. Maar het ding werkte wel. Tijdens een testrit van 230 kilometer reed Piëch de auto hoogstpersoonlijk van Wolfsburg naar Hamburg. In drie uurtjes tijd. En bovendien had hij slechts 2,1 liter diesel nodig. Toch knap.

Reacties

Meer van TopGear