In 1973 kwam het hoge woord uit de rekenkamer van Volkswagen: het is voordeliger – gezien de grote aantallen de VW-werknemers eten – om zelf de curryworsten te gaan maken. En zo geschiedde. Inmiddels maakt de curryworstenfabriek van Volkswagen bijna 7 miljoen worsten per jaar. Medewerkers functioneren sindsdien niet meer zonder. Sterker nog: de medewerkers waren twee jaar geleden woedend over een nieuwe receptuur van de ketchup en ontstond de ‘ketchupgate’.

Het recept van de kruidenmix is topgeheim en slechts bij een handjevol mensen bekend. Wel verklapt Volkswagen dat ze de worsten 100 minuten stomen bij een temperatuur van 176 graden en dat het vetpercentage slechts 20 procent is, terwijl dat bij curryworsten gebruikelijk 35 procent is. Je dient ze op in stukjes, met een flinke klodder (curry-)ketchup en een flinke klap kerriepoeder. En wat patatjes ernaast, omdat je toch groenten binnen moet krijgen.

De worst zit zo vastgebakken in de bedrijfscultuur van Volkswagen, dat het merk de vleeslolly kroonde tot ‘Volkswagen Originalteil’, of ‘origineel Volkswagen-onderdeel’ in goed Nederlands. Het onderdeelnummer werd opgenomen in de catalogus en het nummer van de Volkswagen Curryworst is ‘199 398 500 A’. Voor de ketchup is het nummer ‘TN 199 398 500 B.’ Sinds 2010 maakt Volkswagen ook een vegetarische variant, waarvan we zo snel het onderdeelnummer niet konden achterhalen.

Kun je de Volkswagen Curryworst bestellen bij de automaterialenzaak?

Maar als iets een Volkswagen Originalteil is, met een onderdeelnummer, dan moet je het kunnen bestellen, zou je zeggen. Dus we belden de lokale automaterialenzaak op en vroegen of ze onderdeel 199 398 500 A konden bestellen. Dat kon helaas niet. Dus probeerden we de Volkswagen-dealer om de hoek, maar ook de officiële dealer kon onze trek niet stillen. Volkswagen Nederland vertelt aan TopGear dat ze de curryworsten maar heel zelden leveren, omdat je (begrijpelijk) aan nogal wat regels moet voldoen wil je voedselwaren leveren bij je onderdelen.

Advertentie

Reacties

 • Leo heeft op 30 januari 2020 geschreven:

  Er is een Duitse website waar ze te bestellen zijn.

  • R heeft op 31 januari 2020 geschreven:

   Check zijm webshop

   • james s heeft op 15 februari 2020 geschreven:

    hoi , wat is de webshop om de vw-worsten te bestellen ?
    mvg jim

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie