Bij Volvo houden ze niet van klanten die met een flinke slok op achter het stuur stappen. Terecht. Het merk introduceert daarom begin volgend jaar de zogeheten Alcoguard, een alcoholslot dat voorkomt dat je met een stuk in je kraag naar huis rijdt. Volvo is hiermee de eerste autofabrikant met een oplossing om het aantal alcoholgerelateerde verkeersongevallen te verminderen. Het merk troeft met de Alcoguard tevens Saab af, dat de soortgelijke Alcokey heeft ontwikkeld, maar nog niet geïntroduceerd.

Maar hoe werkt de Alcoguard in de praktijk? Welnu, het alcoholslot maakt gebruik van dezelfde brandstofceltechniek als in de meetapparatuur die wordt ingezet door politiekorpsen in Europa. Voordat de motor kan worden gestart, moet de bestuurder in een draadloos apparaat blazen dat nog het meest doet denken aan een afstandsbediening. De Alcoguard analyseert vervolgens de uitgeblazen adem en geeft via drie lampjes het resultaat aan: groen is veilig, de motor start. Geel wil zeggen dat de bestuurder beter niet kan autorijden, maar de motor start desondanks wel. Het alcoholgebruik van de bestuurder blijft immers net binnen de wettelijk toegestane norm. Rood geeft onverbiddelijk een nee en de motor start niet. In noodgevallen kan het systeem worden uitgeschakeld.

Volvo levert de Alcoguard op de S80, de V70 en de XC70. Later volgend jaar wordt het systeem ook op de kleinere modellen van Volvo leverbaar. Het Scandinavische merk verwacht volgend jaar 2.000 Alcoguards te verkopen, vooral aan bedrijven, taxiondernemingen en overheden.

Wij hebben nog onze twijfels over het systeem. Want wie heeft er nou zin om tijdens de boodschappen of als je ’s morgens naar je werk gaat – wanneer je naar we mogen aannemen broodnuchter bent – elke keer op dat gekke ding te blazen voordat je kan starten en wegrijden? Moet je de motor dan maar laten draaien als je even een pakketje bij het postkantoor dumpt? En daarmee het milieu vervuilen? En wat voor nut heeft het dat je de Alcoguard ‘in noodgevallen’ kan uitschakelen? Kortom, we moeten nog maar zien of Volvo volgend jaar daadwerkelijk 2.000 alcoholsloten zal gaan verkopen want handig lijkt het niet.

Reacties

Meer van TopGear