Kijk eens even. Mooi he? Dit is de Volvo Concept Coupé, het eerste in een reeks van drie studiemodellen van het nieuwe designopperhoofd Thomas Ingenlath. De man kan er wat van.

Ingenlath, voorheen werkzaam bij VW en Skoda, geeft aan dat de auto een respectvol knikje is richting de aloude P1800. Wij zien eerst en vooral een frisse, moderne, fantastisch mooi getekende coupé. Helaas zegt Volvo er wel meteen bij dat het niet per se betekent dat er ook een productie-topcoupé in de toekomst van het merk ligt. Boe.

Waar de Concept Coupé wel voor dient, is het succesvol demonstreren van de flexibiliteit van Volvo's nieuwe SPA-structuur (Scalable Product Architecture): een modulair platform dat volgens de Zweden nog veelzijdiger zal zijn dan Volkswagens al niet misselijke MQB-basis. Ook biedt de auto een blik op de nieuwe designrichting van Volvo, waarvoor Ingenlath verantwoordelijk is. We hebben het dan over zaken als 'de krachtige kalmte van een leeuw' en veel 'onderscheidende, verrassende details'. Het eerste productiemodel waarop we dit moois zullen zien terugkomen, zal de volgende XC90 zijn, die volgend jaar zijn opwachting maakt.

Maar nog even over deze schitterende Concept Coupé. Onder al dat Scandinavisch design ligt een 2,0-liter benzinemotor met een turbo en supercharger. Deze drijft de voorwielen aan, terwijl een elektromotor de achterwielen voor zijn rekening neemt. Het gezamenlijke vermogen is zo'n 400 pk, het koppel maar liefst 600 Nm. De combinatie is geen toeval: Volvo zegt dat ze in de toekomst alleen nog maar viercilinders gaan gebruiken, zowel benzine als diesel en zowel met verhoogde luchtdruk als elektrohulpjes. Of allebei.

In het interieur vinden we een met de hand geslepen kristallen versnellingspook, een leren dashboard, geweven tapijten en een groot aanraakscherm in de middenconsole, dat zo'n beetje alle knoppen vervangt.

We hopen dat Volvo de beslissing om geen luxe coupé in productie te nemen nog even zal herzien. En dat ze deze conceptcar dan ongewijzigd gaan bouwen.

 


Reacties

Meer van TopGear