Het heeft dik een jaar geduurd, maar de kogel is door de kerk: Volvo wordt Chinees. De autofabrikant Geely betaalde Ford maar liefst 1,8 miljard dollar voor het Zweedse merk.

Mocht je niet al te veel vertrouwen hebben in de Chinese autobouwers, en krijg je nu visioenen van V70’s die al uit elkaar vallen bij het aantikken van een paaltje, dan kun je gerust zijn. Geely heeft toegezegd dat de auto’s van Volvo blijven zoals ze zijn: veilig, degelijk en modern. Wel kunnen ze van de kennis van het merk gebruik maken om de producten op hun thuismarkt te verbeteren.

Ook komt er op termijn een Volvo-fabriek in China te staan, waarbij het onwaarschijnlijk lijkt dat de auto’s die daar gemaakt worden ook naar Europa komen. Voor de Zweedse en Belgische Volvo-fabrieken is er dan ook geen vuiltje aan de lucht. Overigens blijft er een samenwerking met Ford bestaan op het gebied van onderdelenvoorziening.

Voor liefhebbers van Zweedse auto’s wordt de keuze er niet makkelijker op: kiezen ze voor een Chinese Volvo of een Nederlandse Saab?

Reacties

Meer van TopGear