De ergste kater na de jaarwisseling komt pas als je de deur uitloopt naar je trouwe blik. Het zielige ding heeft de hele avond buiten doodsbang in de kou staan bibberen. Met wat pech mag je de stok van een vuurpijl van je dak halen en de resten van een duizendklapper van je bumper pielen. Gelukkig voor jouw lak, is het dit jaar niet toegestaan om vuurwerk af te steken. Toch zullen er altijd mensen zijn die het stiekem toch doen. Vuurwerkresten verwijderen van je auto doe je door deze stappen te volgen.

Huil, maar niet te hard

Laat de tranen maar biggelen. Maar vergeet niet dat je verdrietsvloeistof bestaat uit natrium, kalium, immunoglobulinen en glucose. Door het op je lak te laten komen, maak je het alleen maar erger. Je belandt in een vicieuze cirkel met een neerwaartse spiraal als gevolg. Geen lekker begin van het nieuwe jaar. Beter ga je niet bij de pakken neerzitten en steek je je handen uit de mouwen.

Haal het bruine kruit gelijk weg

Met wat geluk is het ergste wat je aantreft op je auto het bruine poeder uit het vuurwerk. Dit is klei en daarom is het niet direct schadelijk voor je lak. Dat scheelt weer, maar je moet het wel snel verwijderen.

Onverbrand kruit (vaak zwart van kleur) kan droog ook geen kwaad, maar zodra het nat wordt kan het ook gaan vreten in je lak. Ook alle papierresten van duizendklappers en vuurwerkspul kun je maar beter snel weghalen.

Hoe verwijder ik de vuurwerkresten van de auto?

Het goede nieuws is dat normale schoonmaakmiddelen voldoen. Hiermee bedoelen we niet Dreft of laminaatreiniger, maar de reguliere spullen om je auto mee te wassen. Autoshampoo, dus. Je hebt ook geen speciale middeltjes nodig om het kruit te verwijderen. Het is vooral zaak dat je het tijdig doet. Je mag nog altijd zachtjes wenen.

Was van boven naar beneden

Rij naar een wasbox (of gebruik je eigen hogedrukspuit) om alle vuurwerkresten van je auto te halen. Werk, zoals altijd, van boven naar beneden en wees grondig. Voor de zekerheid kun je je auto daarna nog wassen met autoshampoo. Gebruik hiervoor altijd de methode met twee emmers.

Polijsten

Zie je nog resten of ben je niet snel genoeg geweest? Probeer het dan rustig met wat polijstmiddel of laat iemand die er verstand van heeft de boel even polijsten. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Meestal is er weinig aan de hand.

Was je auto binnenkort nog eens

Op 1 januari zullen veel mensen tijdens de nieuwjaarsborrels nog een vuurwerkje of twee afsteken. Daarbij: alle resten liggen nog weken op straat. Geef alle chemische zooi in het vuurwerk geen kans en hou je auto goed schoon tot je zeker weet dat er geen vuurwerk meer is. En daarna ook, het is tenslotte je auto.

Zet volgend jaar je auto in de wax of een andere beschermlaag

Beloof een betere verzorger te zijn, auto’s zijn immers ook niet van steen. Door de lak te beschermen met wax of glascoating geef je vuurwerkresten en kruit minder kans. Investeer voor de jaarwisseling een paar uurtjes om je auto even te vertroetelen. Wat moet je anders met al die vrije dagen in de aanloop naar de jaarwisseling?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)