Er staan weer feestdagen voor de deur waarvan we collectief vergeten zijn waarom ze gevierd worden, maar waarvan we allemaal erg blij worden dat ze een vrije dag opleveren. Dat betekent dat je je kunt je voorbereiden op een drukke vrijdagavondspits.

De ANWB verwacht 900 kilometer. De drukste van dit jaar was 1.120 kilometer, dat was voor Hemelvaart – ook een feestdag. Voor de oplettende lezer: dat is inderdaad de som van alle files bij elkaar opgeteld, anders zou je in Duitsland staan.

Maar waarom staan er altijd zoveel files in de avond voor feestdagen? Het is niet alsof het vrijdag voor een feestdag nou per se drukker is op de kantoren en dat er dus meer mensen naar huis moeten op vrijdagmiddag. Sterker nog: volgens de NOS nemen veel mensen vrij op de vrijdag voor bepaalde feestdagen zoals Pinksteren en Hemelvaart.

Waarom staan er altijd zoveel files in de avondspits voor feestdagen?

Sta je vanavond in de sneue polonaise van blik richting huis, kijk dan even goed om je heen. De kans is groot dat je niet tussen andere mensen staat die opgelucht zijn dat de werkdag er weer op zit, maar tussen de vakantiegangers. Jazeker, de drukke spits voor feestdagen wordt voor een groot deel veroorzaakt door recreatieverkeer.

Het zijn mensen die tijdens de spits besluiten naar hun vakantiehuisje of camping te gaan. ‘Vooral op de snelwegen in Utrecht en Brabant rijdt het langzaam door recreatieverkeer. […] Er is veel verkeer in de richting van de Duitse grens’, zo meldde de NOS in de avond voor het hemelvaartweekend.

Overigens is het niet alleen maar slechte planning. Je kunt je zo voorstellen dat er mensen zijn die de hele dag gewerkt hebben en daarna snel in de auto springen voor een korte vakantie. Die zitten dan niet alleen in de auto van werk naar huis, maar ook weer van huis naar vakantiebestemming, en zo neemt de verkeersdrukte toe.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear