Het liefst rij je altijd met het logo op de volumeknop recht omhoog. Een tipje van ons: dit kun je heel eenvoudig doen door de draaiknop op de juiste stand te zetten en daarna met de stuurbediening het volume te regelen. Wil jij alle logootjes in de auto rechtop en alle cijfertjes afgerond, dan hebben we slecht nieuws voor je. Er is een kans dat het maximale volume van jouw radio geen mooi rond getal is.

Gelukkig komt het bij de meesten niet voor dat het radiovolume dagelijks op de hoogste stand staat, maar check het voor de gein een keer. Radio’s in oudere Opels gaan bijvoorbeeld tot maximaal 63. De Toyota Aygo (hierboven) gaat van 62 naar ‘max’. We hebben ook auto’s van Fiat, Jeep, Subaru en Mazda gezien waar het volume tot een vreemde 38 punten gaat. Maar ook een oudere Lancia die de 66 aantikt.

Een 6 bit-getal bepaalt het maximale radiovolume

Bij Opel zijn ze niet allemaal latente Russell-fans, al komt het merk verdacht genoeg wel uit Rüsselsheim, maar het heeft te maken met de chip. Als je de nul meetelt, kom je op 64 stappen. De controller schijnt bij veel radio’s en televisies een 6 bit-getal te gebruiken. Elke bit heeft de stand ‘aan’ of ‘uit’ (1 of 0). Hier wordt het ingewikkeld, maar 2 standen tot de zesde macht, betekent dat er in totaal 64 combinaties zijn.

Voor de andere volumestanden zijn er nog wat verklaringen te vinden. Voor het getal 38 lezen we hier en daar dat dat het aantal stappen is dat een digitale potmeter heeft. Volgens Car & Driver is er zo’n twintig jaar geleden een onderzoek geweest van Chrysler waaruit bleek dat 38 het perfecte aantal stappen voor het volume waren, maar hier kunnen we verder niets over vinden.

We komen ook klachten tegen op fora zoals Reddit van mensen die zich storen aan een radio met 76 of 84 stappen in het volume. Ongetwijfeld ligt de reden hierachter ergens in de wereld van bits en bytes. Gelukkig hebben steeds meer moderne auto’s geen getallen meer voor het volume, maar gewoon een balkje dat volloopt. Hoef je je daar in ieder geval niet meer druk om te maken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear