
Ziet er indrukwekkend uit hierboven, toch? Dat is nog niets. Deze zogenoemde LZV kun je nu al zien rijden op de Nederlandse wegen. Als het kabinet zijn voornemens waarmaakt, dan zie je dit jaar nog langere vrachtwagens op de snelweg verschijnen voor een proef. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld de veiligheid. De langere trucks zijn niet alleen handig vanwege het chauffeurstekort, deze roadtrains zorgen ook voor verduurzaming van het verkeer.
Een normale vrachtwagen mag in Nederland 18,75 meter lang zijn. Nu al mogen de zogenoemde Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV) de snelweg op. Deze worden ook wel EcoCombi’s genoemd en zijn maximaal 25,25 meter lang. Vorig jaar maakte het kabinet bekend dat ze in 2025 willen gaan testen met de zogenoemde Super-EcoCombi’s (SEC). Een afkorting waarvan we de meervoudsvorm niet mogen gebruiken voor kinderbedtijd.
Hoe lang worden de roadtrains?
De Super-EcoCombi gaat richting de 32 meter. Volgens de Australische RDW mag alles boven de 27,5 meter bestempeld worden als roadtrain. Daar kunnen ze het weten, want aan de andere kant van de wereld kunnen vrachtwagens zelfs maximaal 60 meter lang zijn. En ‘roadtrain’ klinkt cooler dan SEC, toch? Deze enorme wegtreinen rijden daar overigens niet door stadscentra, maar over de lange rechte wegen van de Outback.

De nieuwe langere vrachtwagens zullen eruitzien als een ‘normale’ vrachtwagen, maar dan met een extra oplegger. De normale vrachtwagen krijgt een soort klein aanhangertje waar nog een oplegger aan gekoppeld kan worden. De Super-EcoCombi’s rijden nu al in bijvoorbeeld Zweden of Duitsland. Nederland loopt wat dat betreft een beetje achter.
Waarom zijn extra lange vrachtwagens belangrijk?

De European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) deed een paar jaar geleden onderzoek naar de uitstoot per vrachtwagencombinatie. Uiteraard moet een motor harder werken met een langere aanhanger, maar als je het per kubieke meter vracht berekend, dan is een SEC zuiniger. Eén SEC is bijna 30 procent zuiniger dan twee normale vrachtwagens.
Kunnen de viaducten dat wel aan?
Wat momenteel nog roet in het eten kan gooien, zijn 100 bruggen en viaducten in Nederland met een kleine constructiefout. Sinds december mogen er al geen zware vrachtwagens rijden over vier viaducten van de A12 bij Velperbroek. Van de 100 bruggen en viaducten met dezelfde tand-nokconstructie vertonen er 90 problemen, al zijn niet alle problemen even ernstig. Gelukkig is Rijkswaterstaat dit nu aan het oplossen.
Nog aan de brugbelasting gedacht, 2 x 70 ton ( tegenligger ) hoop dat alle bruggen dit houden . Heb daar mijn twijfels over.
Als deze puur de snelwegtrajecten rijden, met 2 volwaardige aanhangers en er een 2e trekker bij gevoegd moet worden voor al het overige behalve specifiek goedgekeurde trajecten naar bijvoorbeeld havens of industriegebieden, dan is dit pure winst. Want veel minder chauffeurs nodig, minder ruimte op de weg nodig en ook nog beter voor het milieu.
Extra mogelijkheid is adaptive cruise control en rem assistentie verplicht stellen op trekkers van de deze combinaties. Met de regel dat ze echt niet in mogen halen met minder dan 5 km/u snelheidsverschil. Dat is comfortabeler voor de chauffeur, veiliger en beter voor de doorstroming. Want inhalen van vrachtwagens is nu vaak omdat de cruise controls ongelijk lopen en de achterste dus steeds ernaartoe of ervanaf kruipt. Adaptive cruise control voorkomt dat.
Ook kan het maximale totaalgewicht gelijk blijven, de meeste ladingen zijn helemaal niet zo zwaar, dan kan je alsnog 95% koppelen.
Vervoer per trein in NL is niet direct mogelijk, en bewerkelijk en duur.
Plus, Door het intensieve personen vervoer kunnen er minder goederen treinen rijden.
Het is dus economisch en technisch niet haalbaar om per spoor heden nog te concureren met wegvervoer.
daarnaast zijn de afstanden vaak te kort om het financieel kostendekkend te maken.
Eenvoudig voorbeeld.
1 lading 26 blokpallets inladen kost ongeveer 35 minuten laden en 35 minuten uitladen, in dideale omstandigheden.
Dan een rit van Eindhoven naar Groningen, is ongeveer 3 uur voor een vrachtauto.
Dus globaal ben je 4,5 tot 5 uur kwijt met 1 rit van 240 kms,,,ik zie dat niet lukken met de trein.
eerst moet de vracht naar het verlaadstation, wat dus met de vrachtauto gedaan word, dan overladen op de trein, dan de trein samenstellen, dan de rit zelf, die er zeker ook 3 uur of langer over zal gaan doen.
dan de trein opbreken, en de betreffende wagons uitladen, en overladen op vrachtauto’s die het weer naar de overslag opslag plaats brengen…
Nee de tjoek tjoek laat het domweg afweten, omdat op korte afstanden teveel material handeling is.
Ik snap nog steeds niet waarom er niet meer vracht(wagens) per spoor vervoerd wordt. Dat is nog veel beter voor het milieu. Ik zie elke werkdag ontzettend veel vrachtverkeer vanuit Rotterdam en Antwerpen richting Duitsland, Polen, Scandinavië en verder rijden. Vaak gezellig met een slakkengang elkaar inhalend en daarmee vele medeweggebruikers tot rem- en acceleratie acties dwingend. Vaak ook de oorzaak van files. Ook slecht voor het milieu. Vreemd dat zowel milieugroepen als politiek hier over (blijven) zwijgen.
Hebben we in Australie al heel lang.Uitstekend voor Lange trajecten.Bij de grote steden hebben we koppel stations.
Maar in Europa weet ik het niet zo.
Ik ben mijn levenlang onderweg geweest met vrachtwagen autobussen enz maar zal nooit met zo,n ding willen rijden,overal loop je vast met dat kreng,en distributie kan je vergeten,met gewone wagen hebben ze hier om de hoek bij DIRK de palen er al ik dank wel 10 keer verrot gereden,nee laat die directeur het zelf maar doen,zit ie over een jaar ook in het gekkenhuis,mensen veel geluk ermee.
Arie Roeleveld
Hang er nog een derde oplegger achter,kan er nog meer mee,mafkezen
@ Marc Koch van hese
Daar sla je de welbekende spijker op de kop,en dat is een hele uitdaging aangezien er überhaupt al voor de standaart lzv’s al een zwaar capaciteitstekort is!Zelfs op de beveiligde parkings waar ik meestal overnacht.
Het is echt al zo lang bekend maar word niks mee gedaan….
@jelle ja en mensen aannemen die graag willen werken maar misschien iets meer moeite hebben om te beginnen omdat ze niet standaard zijn lichamelijke dat is ook een big no.
je hoort constant dat er overal werknemers te kort zijn maar schijnbaar nergens waar ik soliciteer. toch wel vreemd omdan weer te horen dat juist die bedrijven klagen dat ze geen mensen kunnen vinden. het zou kunnen zijn dat ze eigenlijk geen werknemers zoeken maar slaven die je geen cent hoefd te betalen of hoefd te trainen want ja dat kost ook geld
Dat wordt een genoegen bij stoplichten. In je Suv krijg je na een halve seconde € 300 boete, maar zo’n vrachttrein van 30 meter gaat dan nog 1,5 seconde door. Dat wordt permanent langer wachten bij stoplichten want er kan zou zo’n lange voorbij kunnen komen.
Nou, ik ben niet bang om gas te geven met invoegen, dat moet, en met inhalen trouwens ook.
Niet dat voortsukkelen op de cruisecontrol.
Maar Jan en Mien van de hoek, die gaan met hun billen knijpen als ze een keer de snelweg op moeten.
Die raken in paniek, en weten het dan niet meer.
Dat wordt gevaarlijk, niet die lange vrachtwagens.
Ik wens de chauffeurs op zo n ding alvast sterkte met alle kneuzen op de weg.
Dan is alleen mijn vraag nog, wat mag de road train gaan wegen… 70ton?
Op en afritten hoeven niet verlengd te worden. De SEC’s rijden immers op de rechter rijstrook en blijven daar rijden. Bestuurders die vanaf de invoegstrook de hoofdrijbaan op willen, wisselen van rijstrook en moeten dus het verkeer op de hoofdrijbaan voor laten gaan. Zij moeten dus een keuze maken, of extra snelheid maken zodat ze ervoor kunnen komen of er netjes achter aansluiten. Door tijdig te anticiperen zie je de problemen op de hoofdrijbaan al aankomen en kun je je actie daar op aanpassen. Helaas zie je nogal wat automobilisten verkeerd invoegen of di met de moed der wanhoop doen en dan zie je in die auto’s iemand zitten met een houding van: poeh, dat hebben we gelukkig weer gehad.
Wordt ook een uitdaging om rotondes te nemen
Of drie/vier als ze mekaar net aan het inhalen zijn…
Dan wel volledig elektrische toch.
Tja, ik heb 13 jaar met een LZV voor Albert Heijn gereden.
In 2023 heeft AH besloten deze niet meer in te zetten in de winkel distributie behalve nog een paar in de diepvries…
Allemaal te lastig in te plannen, te lastig om veilige koppelplaatsen te vinden, op veel op DC’s lang niet elk dock bereikbaar en veel te duur..
En waarom zou dubbel deck trailers geen oplossing zijn? Action is er groot mee geworden.
Chauffeurs tekort ? . De meeste bedrijven denken dat je zo rijk bent dat je voor een appel en ei wil werken daar zit het probleem. Er zijn bedrijven die wel fatsoenlijk betalen ..die hebben chauffeurs. Een vrachtwagen wagen met 2 opleggers is wel erg lang in Nederland..Zweden is ongeveer 1300 km Zuid noord
. Nederland 320 km
Voor het invoegen dan aan de ZIJKANTEN van deze vrachtwagens een duidelijke tekst hoe lang ze zijn.
Ik heb al 10 jaar ervaring met LZV’s. Een SEC lijkt me geweldig! Maar dankzij serious gaming zie ik ook een paar problemen in noodsituaties. Langere stukken achteruit rijden is echt onmogelijk…
Dat ze eerst maar eens zorgen voor voldoende grote parkeervakken en slaapplaatsen voor deze XXL trucks
Dat betekent dus dat er geen enkele vrachtwagen overheen mag die meer dan 45 ton mag wegen en dat zijn bijna alle trekker oplegger combinaties, dus het maakt niet eens uit of je nu leeg bent of niet.
Geweldig als ze op de snelweg rijden
Je wilt invoegen nadat de vrachtwagen bijna voorbij is en dan komt nog een deel
Komt op de vrachtwagen een speciale lamp voorop dat men gewaarschuwd word
Knap
In Duitsland rijden geen SEC’s! Wel LZV’s zoals we dat hier in Nederland hebben rijden maar geen SEC’s want die zou dan te zeer concurreren met de Duitse spoorwegen en die hebben altijd zwaar gelobbyd tegen de LZV!
Dan mogen de op en afritten wel worden verlengd…
32m lange SEC combinaties rijden ook al volop in Finland en Spanje
@ Wijsneus Nee, gaat om totale gewicht per vrachtwagen. Brug bij Arnhem mag vrachtwagen max 45 ton wegen. Daarbij is natuurlijk al wel rekening gehouden met variabelen zoals bv jij al noemt.
Gaat het bij die probleem-viaducten niet vooral om de asdruk?
Er is toch ook geen controle of er niet toevallig 2 reguliere vrachtwagens achter elkaar over een dergelijk viaduct rijden?