
Vermoedelijk is de verkeerspylon, samen met de flessenopener en de aansteker van een behulpzame kroegganger, het meestgestolen object bij een avondje stappen. Meenemen mag dus sowieso niet, maar ook als je behulpzaam wilt zijn en een pylon rechtop wilt zetten, dan is dat mogelijk een probleem. Het gaat hier specifiek om pylonnetjes die je in Duitsland langs de weg ziet liggen. Zie je er een, blijf er dan vooral af. En het is niet omdat ze anders worden verstoten door moeder-pylon.
‘Ziet u een verkeerskegel omgevallen bij een splitsing in de weg of op een kruising in het bos of op landweggetjes, laat deze dan liggen en zet hem niet rechtop neer’, schreef de brandweerkazerne van het Duitse dorpje Lippoldsberg een paar jaar geleden op Facebook. Dankzij de pylonen kunnen brandweerlieden en andere hulpverleners namelijk sneller in actie komen. Het is onderdeel van een vrij primitieve werkwijze, maar als het werkt: waarom niet?
Waarom liggen er omgevallen pylonnetjes naast de weg?
De pylonen werken zoals de broodkruimels uit Hans en Grietje. Ze wijzen de hulpdiensten de weg. ‘Op deze manier kan de noodsituatie in het bos of in het veld sneller worden gevonden en worden opgelost. Zeker in deze tijd, waarin de akkers en bossen extreem droog staan, is snel ingrijpen van de hulpdiensten geboden’, schrijft de Duitse brandweer. Natuurlijk hebben de brandweerlieden zaken als navigatie en GPS, maar soms werkt analoog gewoon het snelst.
Mocht je toch een pylon oppakken en terugdenken aan dit bericht, plaats de pylon dan weer precies terug zoals je hem aantrof. ‘We plaatsen ze met de punt in de rijrichting. Dan weten de achteropkomende hulpdiensten meteen waar ze heen moeten’, zegt brandweerman Sebastian Gellrich tegenover de Märkische Allgemiene Zeitung. Als de pylon rechtop staat, dan weten de brandweerlui heus wel dat ze op dat kruispunt íéts moeten doen, dus het is niet zo dat het bos dan verloren gaat. Maar toch.