Zodra je een stem met vastgelijmde kaken de woorden Willkommen in Deutschland hoor uitspreken in de auto, dan kun je gelijk maar het bekende nummer van N.W.A. aanzetten. Je weet wel, dat nummer over de politie. Want als er in de auto Flitsmeister (of een andere flits-app) aanstaat, dan ben je volgens de Duitse politie illegaal bezig. Dit geldt dus ook voor de bijrijder.

Het Duitse 24Auto meldt dit. Bij een staande houding in Duitsland van een tijdje geleden ontdekt de politie dat de bijrijder een flits-app aan heeft staan. Blijkbaar zien de agenten dat de bestuurder de telefoon van zijn bijrijder aan de kant probeert te duwen. De hogere regionale rechtbank oordeelt deze week dat de bestuurder (!) een boete krijgt.

Flitsmeister is verboden in Duitsland, de boete is 100 euro

De bestuurder krijgt van de rechter 100 euro boete omdat zijn bijrijder dus Flitsmeister aan heeft staan. Als je een hekel hebt aan de bestuurder en hij wordt langs de kant gezet door de Polizei, dan weet je dus wat je moet doen. In alle andere gevallen heb je op het moment dat je een stopteken krijgt alle tijd om de telefoon weg te leggen.

Flitsmeister beaamt overigens dat het gebruik van flitswaarschuwingen inderdaad verboden is, maar dat de pakkans erg klein is: ‘Voertuigen mogen niet zonder redelijk vermoeden worden doorzocht. Dit geldt natuurlijk ook voor smartphones. Het gebruik van flitsapps kan daarom nauwelijks worden gecontroleerd.’

Stiekem wel doen?

Alleen als je Flitsmeister heel groot via Apple Carplay of Android Auto op het navigatiescherm hebt staan, kan de politie duidelijk zien dat je stout bent. Krijg je dan toch een keer een boete in Duitsland voor het gebruiken van Flitsmeister, dan denkt de ontwikkelaar van de app dat je alsnog winst hebt: ‘Reken maar uit hoeveel boetes van flitsers je die rit al wel niet hebt ontweken.’

Reacties

 • marc heeft op 15 maart 2024 geschreven:

  indien je een TomTom gebruikt met flitswaarschuwingen krijg je aan de Duitse grens een bericht dat vanaf hier geen waarschuwingen meer gegeven worden. keer je terug naar Nederland of Belgie merk je dat deze spontaan weer begint te werken. dus als het kan bij TomTom zou het ook bij Flitsmeister kunnen geregeld worden.

  Reageer
 • Philip heeft op 19 augustus 2023 geschreven:

  Blijkbaar is beboeten belangrijker (lees inkomsten) dan de veiligheid. Ik rij altijd met waar niet voor de flitsers maar voor de handigheid. Accurate informatie, files, snelheidslimieten (soms mis je een bord of weet je niet hoe het juist zit). Rij meestal de aangewezen snelheid maar deze app mag ook niet overal.

  Reageer
 • Mjn heeft op 1 mei 2023 geschreven:

  Beetje triest dat er allen wordt gefocust op de flitspalen.
  De App geeft ook verkeersomstandigheden aan als er bijv wat op de weg ligt. Recent zonder app gereden, bijna een ongeluk door dat er een trap op de weg lag. Daarnaast geeft de app ook de files goed weer en geeft andere meldingen door. Dat je niet op je telefoon mag zitten oké, maar via de boord computer is het veilig en de vraag is dan dus gaat het om de veiligheid of gemiste inkomsten? En wat heeft dan een groter belang??
  Daar wordt hierbij niet over nagedacht!

  Reageer
 • Jacco heeft op 1 maart 2023 geschreven:

  Flitsmeuster is vooral handig bij de flitsers met variabele snelheid in Duitsland, ook staan ze af en toe echt op rotplekken die flitskasten van onbeperkt hard dan bord 120, gevolgd door 100 gevolgd door 60 met 10 meter daarna ‘n flitskasten. Gaat over een stuk van minder dan een kilometer waarbij je dus van vol gas naar 60 terug moet, is ff flink remmen, dat ga je niet redden met uit laten rollen

  • Sies Winden heeft op 23 maart 2023 geschreven:

   Regel is dat je vanaf het snelheidsbord de voorgeschreven snelheid moet rijden.
   Die logica zullen de meesten wel begrijpen. Op tijd gas terug nemen zodat je bij het bord de aangegeven snelheid rijdt.
   Goeie tip? Niet al te moeilijk lijkt me.
   Die vervelende flitspalen staan juist om automobilisten die hun eigen regeltjes belangrijker vinden een leermoment te gunnnen.
   Zie het probleem dus niet zo.

   Reageer
  Reageer
 • Paul heeft op 28 februari 2023 geschreven:

  Dat bedrag heb je gauw terugverdiend als je daardoor een flinke boete voorkomt en het rijdt ook relaxter als je weet waar de flitspalen staan.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)