Je hebt een afwijking, vraag dat maar aan je partner. En je auto heeft er ook een, trouwens. Het is wel redelijk bekend dat de snelheid die je auto aangeeft, vaak ietsjes afwijkt, maar helaas kun je dit niet als excuus richting de verkeerspolitie gebruiken. Dit is de reden waarom je snelheidsmeter vaak meer aangeeft, maar nooit minder. Let wel: dit geldt alleen voor auto’s waar niets aan gemodificeerd is.

We moeten overigens toegeven dat de afwijking bij moderne auto’s heel erg meevalt. Vooral auto’s van – pak ‘m beet – tien jaar en ouder willen nog weleens een wat grotere afwijking hebben. Zoals je misschien verwacht had, zijn hier zelfs regeltjes voor. De Europese Unie heeft een flink handboek waaraan alle auto’s moeten voldoen die nieuw in de EU verkocht worden.

Waarom je snelheidsmeter vaak meer aangeeft, maar nooit minder

Volgens de officiële regels voor auto’s die nieuw in de EU geleverd worden, mag de tellerafwijking maximaal 10 procent zijn, plus 4 km/u erbij. Dus als een auto daadwerkelijk 100 km/u rijdt, mag de teller maximaal 114 aangeven. Bij 200 km/u in het echt is dat maximaal 224 op de teller. Het loont om met een GPS-app even te kijken wat het verschil bij jouw auto is.

In dezelfde regels staat ook beschreven: ‘De aangegeven snelheid mag niet lager zijn dan de werkelijke snelheid van het voertuig.’ Autofabrikanten kiezen er dus liever voor om een iets hogere snelheid aan te geven, dan in de problemen te komen met de typegoedkeuring. Voor jou scheelt dit ook, want je kunt nooit een snelheidsboete krijgen als je je volgens de teller aan de snelheid houdt.

Dit geldt niet voor auto’s met andere velgen

Op het moment dat je andere wielen monteert met een ander formaat, kan de afwijking veranderen. Als je grotere wielen monteert, kan het wel zijn dat je sneller rijdt dan de teller aangeeft. Zeker bij mensen die een afwijkende maat hebben voor hun winterwielen, is het handig om even met de GPS te kijken als ze weer terugwisselen naar het zomerspul.

Advertentie

Reacties

 • Marcel heeft op 4 april 2023 geschreven:

  Hier klopt niets van, als ik 90km/u rij volgens de teller dan rij ik in werkelijkheid slechts 80km/u

  • Marcel heeft op 4 april 2023 geschreven:

   Verkeerd gelezen, maar op het terrein waar ik werk rij ik volgens de meter op het terrein 15km/u terwijl ik op de teller 10km/u heb staan

   Reageer
  Reageer
 • Wouter heeft op 2 april 2023 geschreven:

  Ik dacht eerst: “artikel op 1 april, wanneer komt de catch..”
  Maar dit is gewoon een prima artikel!

  Reageer
 • carl heeft op 1 april 2023 geschreven:

  De volume ?!

  Reageer
 • Nico heeft op 1 april 2023 geschreven:

  Jullie vergeten even dat auto fabrikanten dit ook bewust doen om de auto zuiniger te laten lijken dan dat deze in werkelijkheid is, om de 2 jaar zou er een verplichte ijking van de teller moeten zijn, want nu halen mensen soms met 90 in en staat de teller op 100.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie