Mensen die vroeg opstaan, kunnen beter autorijden

Luie uitslapers kunnen maar beter gaan fietsen

Mensen die vroeg opstaan, kunnen beter autorijden
Mensen die vroeg opstaan, kunnen beter autorijden

‘Moet ik echt werken? Heb ik echt eten nodig? Kan dat artikel op topgear.nl zichzelf niet even tikken?’ zijn vragen die in ons opkomen als we op goddeloze tijden moeten opstaan.

Na twintig keer snoozen, twee bakken koffie en een ontbijt met extra tegenzin draaien we de A2 op. De wereld slaapt nog, behalve de met de oogjes knijpende snelwegbevolking. Met 130 km/u (want dat mag nog, zo vroeg) luisteren we hoe een leger knechtjes net iets te enthousiast lacht om de grappen van de radio-dj. Als we nog geen ochtendhumeur hadden, dan nu wel.

Maar dan valt ons oog op een fenomenaal schouwspel. Iets wat we in Nederland nog nooit eerder zagen. De linkerrijstrook is leeg. Inhaalacties krijgen een knipperlichtje en een verplaatsing naar rechts als dessert. Geen onnodig-linksplakkers of nog-onnodiger-linksplakkers. Iedereen verplaatst zich harmonieus over de rijstroken. Hieruit kunnen we maar één conclusie trekken: mensen die vroeg opstaan, kunnen beter autorijden.

En nu horen we je denken: ‘Nogal wiedes. Het is vroeg, iedereen slaapt nog en het is belachelijk rustig op de weg.’ Daar heb je een punt, jij oplettende lezer (niet vroeg opgestaan, zeker?). Maar: op vrijdag- en zaterdagnacht is het ook rustig op de weg. En op die momenten is het asfalt verzadigd met totaalmalloten. Het onnodig linksrijdend, ongemerkt zwalkend en niet oplettend volk dat het liefst de hele rit op zijn of haar telefoon zit.

Maar hoe komt dit?

Het is lastig verbaal communiceren met andere weggebruikers, dus we kunnen het ze niet vragen. We hebben – uiteraard – wel een hypothese: discipline. Dezelfde discipline om de wekker te zetten, komt tot uiting in het weggedrag. De simpele discipline om je aan de regels te houden. Om je richting aan te geven. Om normaal tempo te houden. Geen lui snooze-gedrag.

Maar hoe graag we ons ook op een perfect functionerende snelweg begeven, we zullen blij zijn als we, straks met Pinksteren, even niet om 8:00 uur hoeven op te staan. Wat een onmogelijke tijd.

Reacties
 1. Clark Sun zegt op 24 juni 2017 om 17:21:

  HAHAHA Dus dan ben ik wat dat betreft een Schumacher!!

 2. i-dtec 3 zegt op 3 juni 2017 om 07:08:

  Met pinksteren zit ik gewoon om 5 op de A2. Gewoon omdat het kan!

  Disipline, werkverzetten, orde en netheid.

  Ik probeer 100 te rijden, maar dat gaat lastig als 130 mag zo vroeg.
  Mijn auto helpt ook niet mee met al die power onder de motorkap.

  Radio komt niet op, ik hou niet van praatjes.

 3. Peter beijer zegt op 2 juni 2017 om 16:56:

  Ga hier maar niet van uit,maak vaak mee dat vroeg in de ochtend mensen gewoon door rood rijden.

 4. Jas Verstoppen zegt op 2 juni 2017 om 16:00:

  Gewoon een hersenspinsel: Wellicht zijn de weggebruikers die ‘s ochtends standaard in de spits rijden wel beter bekend met de algemene etiquette in tegenstelling tot de zondagsrijder die zich onwennig over de snelweg beweegt.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken