Bepaalde ingebouwde navigatiesystemen waarschuwen voor flitskasten en trajectcontroles, maar automerken doen veelal niet heel erg hun best om klanten te beschermen tegen flitsers. Behalve in Japan. Daar rolden diverse auto’s de fabriek uit met een ingebouwde kentekenplaatflipper. Met deze flipper kun je de kentekenplaat horizontaal positioneren, wat het lastig maakt voor een flitskast om je kenteken op de foto te zetten.

De Japanse versie van de Toyota Supra A80 heeft bijvoorbeeld zo’n flipper, maar de versie voor andere markten niet. Ook Subaru monteerde een kentekenplaatflipper bij Japanse modellen. Maar niet om de spaarrekening van straatracers te beschermen. De echte reden is dat kentekenplaten in Japan worden verzegeld door de overheid. Je mag een kentekenplaat als burger dus niet vervangen.

Nissan 300ZX Revolfe tuning

Hier zie je de antidiefstalbout zitten | Foto: © TopGear

Maar wat als de garage de achterbumper moet loshalen? Bijvoorbeeld om erachter aan iets te sleutelen, of om een beschadigde bumper te vervangen? Dat is waarvoor de kentekenplaatflipper dient. De kentekenplaat scharniert omhoog, waardoor hij door een gat in de bumper past. De kentekenplaat blijft op de auto zitten terwijl de bumper te verwijderen is.

In de onderstaande video zie je hoe iemand de Japanse kentekenplaatflipper op zijn Amerikaanse Subaru installeert. Zo kun je mooi zien hoe het systeem werkt. De liefhebber installeert niet de Japanse zegel, helaas. Overigens hebben niet alle Japanse auto’s deze kentekenplaatflipper. Als de kentekenplaat bijvoorbeeld op de achterklep zit, en dus niet in de weg van de bumper, is de constructie niet nodig.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear