We vrezen dagelijks voor het moment dat de technologie ons heeft ingehaald. Dat wanneer je twee keer met je ogen knippert niet je garagedeur omhoog gaat, maar de vaatwasser zijn eco-programma start, bijvoorbeeld. Met het aanhoudende chiptekort is het gelukkig voorlopig nog niet zover. Bij Toyota hebben ze ook nog steeds last van de tekorten.

Toyota vervangt bij nieuwe auto’s in Japan de helft van hun ‘slimme’ sleutels voor ouderwetse sleutels. Dit doen ze volgens Reuters ‘voor zo lang als ze het nodig vinden’. Het merk zegt in een verklaring: ‘Omdat het tekort aan halfgeleiders aanhoudt, is dit een voorlopige maatregel om auto’s zo snel mogelijk bij klanten te kunnen leveren.’

Wat is het verschil?

In plaats van twee zogenoemde smart keys krijgen klanten nu één slimme sleutel en één sleutel die wat dommer is. De slimme sleutel kun je in je broekzak laten zitten bij het ontgrendelen. Bij de reservesleutel moet je nu dus gewoon op het knopje drukken van de sleutel om de boel te ontgrendelen. De tweede slimme sleutel wordt nageleverd zodra er meer chips zijn.

Aan het begin van dit jaar hoopte Toyota om 9,7 miljoen auto’s te produceren, maar het merk heeft zijn verwachtingen naar beneden bijgesteld. Niet omdat er geen vraag is, maar omdat ze door het chiptekort niet zo hard kunnen produceren als ze zouden willen. Of Toyota ook in Nederland de reservesleutel gaat vervangen voor een minder mooi exemplaar, is niet over bekend.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie