Er bestaat blijkbaar een aandoening die synesthesie heet, waarbij mensen geluid kunnen zien. Dit zijn geen mensen die kunnen solliciteren bij The Avengers, maar mensen waarbij de hersenen de zintuigen door elkaar halen. Maar ook bij wie het brein de zintuigen netjes bij naam noemt, kan het lastig zijn om te parkeren of de weg te vinden met de radio op hoog volume. Dit is waarom.
Je brein kun je vergelijken met je computer thuis. Als je zes programma’s tegelijk probeert te gebruiken, dan wordt ie langzaam. Ook jouw grijze massa kan maar een beperkt aantal dingen tegelijk doen. Volgens Howstuffworks vergroot multitasken de kans op fouten met 50 procent. Zodra je hersenen op meerdere dingen tegelijk moeten focussen, geven ze de prioriteit aan één taak.
Kort gezegd: je kunt maar één ding tegelijk. Muziek werkt dus afleidend omdat het een prikkel is die het brein moet verwerken, terwijl het denkvermogen op dat moment nodig is voor het zoeken van de juiste weg of het inparkeren. Er zijn een hoop onderzoeken te vinden waaruit blijkt dat mensen simpelweg niet gemaakt zijn voor multitasking.
Hoe afleidend is muziek dan?
Het grappige is dat muziek tijdens het rijden dan weer een stuk minder afleidend is. De Universiteit van Groningen concludeerde zo’n tien jaar geleden dat ‘ervaren automobilisten tussen de 25 en 35 jaar zich prima op de weg kunnen concentreren terwijl ze naar muziek of de radio luisteren, zelfs als ze in druk stadsverkeer rijden’. Daarbij maakte het soort muziek niet uit.
Fritz heeft op 10 januari 2023 geschreven:
Even een taalkundig dingetje. In de tekst staat dat je maar één ding tegelijk kunt doen. Daar klopt niets van.
Je kunt twee dingen tegelijk (= tegelijkertijd) doen. Om iets tegelijk te doen zijn er minstens twee dingen nodig die je dan tezelfdertijd doet.
Het is daarom niet mogelijk om één ding tegelijk te doen. Het is wel mogelijk om één ding op z’n tijd te doen.
Nou, ik ben benieuwd naar de reactie van de schrijver.