Je hoort de naam Audi al zo lang dat je wellicht nooit hebt stilgestaan bij de betekenis van de merknaam. Maar wat betekent Audi eigenlijk? En hoe ontstond het merk? Het verhaal stamt uit de tijd van de allereerste auto.

De Duitse ingenieur August Horch werkte in 1896 voor Karl Benz, over het algemeen beschouwd als de uitvinder van de auto. En als uitvinder van de auto heb je geen oor naar een snotneus van 28 jaar die beweert dat de motor bij een auto beter voorin kan liggen.

Voor zichzelf beginnen

De twee werden het niet eens en August Horch stond voor een keuze: ja-knikken óf ontslag nemen en zijn eigen autobedrijf beginnen. En dus richtte hij in 1899 het bedrijf August Horch & Cie op. De eerste auto kwam in 1901 op de markt.

August was schijnbaar nogal een koppig baasje, want in 1909 pakte hij weer zijn biezen na een dispuut binnen het bedrijf. Hij startte in hetzelfde stadje Zwickau het bedrijf Horch Automobil-Werke GmbH. Alsof je in dezelfde straat als je ex gaat wonen. Dat kan alleen maar goed gaan.

Dus, wat betekent Audi?

Zijn eerste bedrijf, August Horch & Cie, was het niet helemaal eens met de naam van zijn nieuwe bedrijf. De rechter verbood de naam Horch Automobil-Werke GmbH. Horch riep zijn twee zakenvrienden Paul en Franz Fikentscher bijeen voor een brainstormsessie.

Het tienjarige zoontje van Franz zat tijdens de bespreking in de hoek van de kamer rustig Latijn te studeren en luisterde stiekem mee. Hij kwam met een geniale ingeving: ‘Horch!’ betekent in het Duits ‘Luister!’. Het zoontje stelde voor de Latijnse vertaling voor de gebiedende wijs te gebruiken. Inderdaad: dat was ‘Audi!’. Het bedrijf en de naam Audi Automobilwerke GmbH waren geboren.

Verder

In 1915 ging het bedrijf verder als Audiwerke AG Zwickau. In 1928 kocht Jørgen Rasmussen, de eigenaar van Dampf-Kraft-Wagen (DKW), het grootste deel van de aandelen. Hij fuseerde Horch, DKW, Audi en Wanderer om samen Auto Union AG te vormen. Elke ring in het Audi-logo staat voor een van deze merken. In 1965 ging het merk verder onder de naam Audi.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear