De afgelopen tijd floepte er zo hier en dan een Flitsmeister-screenshot de TopGear-inbox binnen van een zogenoemde flitsbunker. Vaak met de vraag of we dit al wisten, of met de vraag of wij wisten wat het was. Het antwoord is dubbel ja, maar misschien is het handig om het nog eens toe te lichten. De flitsbunker is een relatief nieuw soort flitspaal, die een langere periode wordt neergezet langs de snelweg. Door zijn vorm ziet de flitsbunker er inderdaad uit als een bunker. Officieel heet het ding de Speed Enforcement Trailer en het is in feite een omgebouwde aanhanger. De politie zet de aanhanger neer en trekt de wielen in. Op dat moment staat het ding van 1.250 kilo muurvast op het asfalt. Door zijn kleur valt hij minder op dan andere flitsapparatuur.
Al meer dan een jaar maakt Flitsmeister een melding van flitsbunkers als ze gesignaleerd worden. Veel mensen zagen pas iets wat op een flitsbunker leek langs de A9 bij Amsterdam staan, met een bijpassende melding in Flitsmeister. Wat de mensen zagen langs de A9 was echter geen flitsbunker, maar iets van Rijkswaterstaat om het aantal lange voertuigen en voertuigen met gevaarlijke stoffen te tellen. Uiteindelijk verdween de melding om dat er genoeg mensen hadden gemeld dat het niet ging om een daadwerkelijke flitspaal.

Reacties

 • Randy heeft op 27 september 2020 geschreven:

  In Luxemburg worden deze wel veel gebruikt

  • Martin Brouwer heeft op 28 september 2020 geschreven:

   klopt, we hebben hier 3 van die dingen.

   Reageer
  Reageer
 • Gunter heeft op 27 september 2020 geschreven:

  Zo een heeft een hele tijd op de n276 gestaan bij nuth ivm de verbouwing en plaatsing van een zwevende rotonde , voor dat de rondweg af was

  Reageer
 • Martijn heeft op 26 september 2020 geschreven:

  De foto bij dit artikel is niet Nederlands. Vooralsnog worden deze dingen in Nederland niet toegepast. De meeste aanhangers met camera’s op en naast snelwegen zijn van RWS en worden gebruikt voor verkeerstellingen.

  Reageer
 • Jeffrey heeft op 26 september 2020 geschreven:

  Dat ding op de A9 was mijns inziens geen flitsbunker, was een aanhanger met aggregaat met daarop 2 camera’s, eentje die tegen de rijrichting in filmde en eentje die haaks op de rijbaan stond. Leek bij lange na niet op dit ding. Eerste paar dagen te hard langs gereden en vooralsnog geen bon binnen.

  • Ingmar heeft op 26 september 2020 geschreven:

   Klopt, dit heeft RWS ook bevestigd (De tijdelijke camera is geplaatst door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en telt hoeveel grote lange voertuigen en voertuigen met gevaarlijke stoffen er op deze weg rijden).

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)