
Als je een sportieve Golf wil, koop je maar een Golf GTI of een Golf R. Maar dat hoeft dus niet per se. Er is een tijd geweest dat je ook kon kiezen uit een Volkswagen Scirocco. Dat is een Golf, maar dan wat sportiever. De eerste twee generaties gingen mee van 1974 tot 1992. De derde generatie verscheen in 2008 en bleef tot 2017 op de markt. Daarom vroegen wij ons af: wat kost een Volkswagen Scirocco tegenwoordig nog?
Want op papier lijkt het de ideale auto te zijn voor mensen die iets bijzonders willen, zonder dat het meteen exotisch wordt. Dus enerzijds heb je wel een fraai koetswerk, prima prestaties en sportieve rijeigenschappen, anderzijds zijn ze redelijk betaalbaar en kun je ze overal onderhouden. Daarom duiken we in dit artikel ietsje dieper in de materie van de Scirocco.
Wat kost een Volkswagen Scirocco als occasion (2008 – 2017)?
Specificaties
De derde generatie Volkswagen Scirocco komt in 2008 op de markt. In Nederland arriveert-ie in de zomer. De auto krijgt dat jaar de felbegeerde TopGear Car of the Year 2008-award mee. De auto staat op het PQ35-platform waar de Golf ook op staat. Qua motoren is het een feest der herkenning. Het begint met een 1.4 TSI met turbo, goed voor 122 pk. Die heeft altijd een handbak. Een stapje hoger staat dezelfde motor, maar dan met een supercharger erbij, waardoor deze 160 pk levert.

De 2.0 TSI met 200 pk is exact dezelfde motor als in de Golf GTI. In 2009 krijgt deze 210 pk. Tenslotte zijn er nog twee diesels, beide een 2.0 TDI met naar keuze 140 of 170 pk. Bij alle motoren is er keuze uit een handbak of DSG-automaat met dubbele koppeling. In 2009 verschijnt ook het topmodel, de Scirocco R. Deze heeft een afwijkende 2.0 TSI-motor met 265 pk en 350 Nm. In tegenstelling tot de vierwielaangedreven Golf R heeft de Scirocco R altijd voorwielaandrijving.

In 2013 haalt de Nederlandse importeur de Scirocco uit het gamma wegens tegenvallende verkopen. In het buitenland – en dus ook in Duitsland – wordt de auto nog wel geleverd. In 2014 krijgt de Scirocco een facelift. Aan de voorzijde herken je deze aan afwijkende bumpers, nieuwe koplampen en grille. In 2015 wordt de Scirocco R gefacelift. Deze heeft vanaf dat moment 280 pk. Als dat iets te heftig is, is er ook een Scirocco GTS met 220 pk. In 2017 gaat het model uit productie. Er is geen opvolger.
Hoeveel zijn er in Nederland?
In Nederland is het een behoorlijk populaire auto. Op dit moment rijden er 4.988 exemplaren van de Volkswagen Scirocco rond in Nederland. Saillant detail: twee derde daarvan is geïmporteerd, minder dan 1.500 zijn door de importeur geleverd. Dit betekent dat er ook ruim 700 Scirocco’s zijn geëxporteerd. In Nederland was de auto geen groot succes.
Wat kost een Volkswagen Scirocco als occasion?
In ons land kun je ze goed vinden. Op dit moment staan er meer dan 240 exemplaren te koop. De goedkoopste Volkswagen Scirocco van Nederland kost 3.845 euro. Dat is dan een 1.4 met handbak uit 2009 met 235.000 km. Een Scirocco TDI, dus met dieselmotor, is in Nederland extreem zeldzaam. Er staat er slechts eentje te koop. Nu zullen er niet veel mensen zijn die er eentje met diesel zoeken. Dat is eigenlijk onterecht, maar daar komen we op terug.

De goedkoopste Scirocco R kost 13.000 euro (2010, 173.000 km). Voor dat geld vind je ook de eerste facelift-exemplaren. De duurste Scirocco’s in Nederland zitten rond de 20.000 euro. Voor dat geld heb je een facelift 2.0 TSI met 70.000 km. Een post-facelift Scirocco R vonden we op moment van schrijven niet, maar zal dus rond de 25.000 euro liggen.
Wat kost een Volkswagen Scirocco als occasion in Duitsland?
Het aanbod in Duitsland is erg groot, zoals je waarschijnlijk al had verwacht. Er staan ruim 780 exemplaren te koop bij onze oosterburen. De goedkoopste Volkswagen Scirocco in Duitsland kost 3.500 euro, voor een 1.4 TSI uit 2008 met 280.000 km. Om heel eerlijk te zijn: alles onder de 5.000 ziet er niet heel erg fris meer uit of is voorzien van enkele ongemakken. Een nette 2.0 TSI met anderhalve ton op de klok kost ongeveer 7.500 euro.

De goedkoopste Scirocco R is er vanaf 9.500 euro, maar nette exemplaren beginnen rond de 12.500 euro. Kijk uit voor gechipte Scirocco R-Lines. Die hebben evenveel vermogen en lijken er wat op, maar zijn in technisch opzicht best afwijkend. Mocht je een diesel zoeken: in Duitsland staan er meer dan 100 te koop. Diesels met minder dan twee ton op de klok kosten alsnog 10.000 euro. De duurste Scirocco van Duitsland kost 26.800 euro; dan heb je een Scirocco R met minder dan 50.000 km.
De keuze is in Duitsland veel groter. Dus als je er eentje zoekt in een aparte kleur of met Volkswagen Individual-opties, dan kun je die nog vinden. Ook zijn er voldoende getunede exemplaren, net als in Nederland. Zorg dat het kwalitatief goede modificaties zijn en dat ze zijn uitgevoerd door gerenommeerde bedrijven. In Duitsland zijn ze daar over het algemeen een stuk secuurder mee dan in Nederland.
Is de Volkswagen Scirocco betrouwbaar?
Haha, nee. Totaal niet, eigenlijk. Laten we maar meteen met het slechte nieuws beginnen: de motoren staan niet bekend als probleemvrij. Deze generatie had veel problematische TSI-motoren met issues met de schraapveren, turbo’s en distributiekettingen. De versies na de facelift hebben hier overigens veel minder tot geen last van.

Houd er ook rekening mee dat het 2025 is – in veel gevallen hebben de problemen zich al voorgedaan. Liever een exemplaar met 170.000 km met goed onderhoud en reparaties al achter de rug, dan 70.000 kilometer zonder. Een voordeel is wel dat het in technisch opzicht een Golf is, dus de rest van het onderhoud is lekker betaalbaar en onderdelen zijn goed te vinden. En ook voor de ketting-issues of schraapveren zijn er voldoende specialisten te vinden.
Het kan zeker geen kwaad om naar de diesel te kijken. De 2.0 TDI levert 140 of 170 pk. Daarmee zijn ze echt vlot genoeg voor Nederland. Gezien de prijzige issues die je kunt krijgen met de benzineversies, is een diesel zeker het overwegen waard. Natuurlijk, als je alleen maar kleine stukjes rijdt en niet meer dan 10.000 per jaar doet, is het zonde, maar als je 20.000 per jaar rijdt, is benzine echt niet de enige mogelijkheid. Ze lopen met gemak 1 op 20 en halen ook gewoon dik 200 km/u.
Hoe rijdt zoiets?
Als een Golf. Om specifiek te zijn: als een Golf V GTI. Daar deelt de Scirocco het meeste van zijn techniek mee. Ook de versies met de kleinere motoren zijn erg prettig in de omgang. Er is niet zoiets als een ’trage’ Scirocco. Qua wegligging is het overwegend sportief, voor een Volkswagen. De bakverhoudingen zijn een tikkeltje lang. De 1.4-motoren voldoen, maar de 2,0-litermotor geeft de auto iets extra’s. De zitpositie is uit de kunst en de stoelen zijn bovengemiddeld puik te noemen.

De Scirocco R is een compleet ander verhaal. Het is zeker geen 2.0 TSI met een chipje. De motor is aanzienlijk krachtiger en klinkt ook beter. De prestaties staan op een veel hoger plan. Volkswagen pakte ook het chassis en de remmen aan. De Scirocco R heeft alleen voorwielaandrijving en is lichtvoetiger dan een vergelijkbare Golf R, en daardoor aanzienlijk leuker in de bochten. Wel merk je dat 265 (of 280 pk voor de faceliftversie) erg veel is. Een mechanisch sperdifferentieel doet wonderen.
Wat zijn de concurrenten van de Volkswagen Scirocco?
Hyundai Veloster

Dit is een goed alternatief als je kijkt naar een eenvoudige Scirocco. De Hyundai Veloster is een vierdeurs auto, maar dan anders. Aan de linkerkant heb je een portier, aan de rechterkant twee. Waarom, weet niemand. De Veloster rijdt zeker niet verkeerd, maar je merkt dat je die 1,6-liter GDI-motor op zijn staart moet trappen voor enigszins normale prestaties. Er was een turboversie, maar die zijn zeer zeldzaam. De Veloster is voordelig en zeer betrouwbaar.
Volvo C30

Qua concept is de C30 niet een compleet andere auto. De C30 is sportief, voor een Volvo. Net als de Scirocco heeft de C30 uitstekende stoelen en moet je niet te vaak iemand meenemen op de achterbank. In motorisch opzicht zijn de Volvo’s een stuk betrouwbaarder. Met name de vijfcilinders zijn erg prettig. Qua prijzen iets gunstiger dan een Scirocco, maar de C30 is ook ietsje langer op de markt. Let wel even op roest, dat kan best snel uit de hand lopen.
Renault Mégane Coupé

Als het gaat om het sportieve aspect: ga naar Renault. Zeker als GT-Line, GT of R.S. zijn het geweldige auto’s. De Mégane RS kun je het beste zien als een concurrent voor de Scirocco R. Qua interieur is de Renault een stuk soberder. Als het gaat om rijden is de Renault sportiever. Qua betrouwbaarheid staat de Renault op een veel hoger plan. Dat zie je ook aan de prijzen, want goedkoop zijn ze niet.
Is een Volkswagen Scirocco zijn prijs waard?
Ja, maar je moet gewoon goed zoeken. De rijkwaliteiten staan buiten kijf. Het zijn bijzonder prettige auto’s in de omgang. De 1.4 is prima, maar zoek minimaal een 2.0. Past gewoon beter bij de auto. Voor rond de tien mille kun je die vinden, en dan heb je echt een leuk totaalpakket te pakken. Zorg wel dat het onderhoud sluitend is en de issues zijn aangepakt. Aangezien een groot gedeelte geïmporteerd is, kun je de mooiste die in het budget valt uit Duitsland halen.
Lees ook: Is zo’n ruime Skoda Kodiaq tweedehands goedkoper dan een Tiguan en wat moet ie inmiddels kosten?

Ben zelf trots eigenaar van een ultra-violet 2017 model. De eerste keer dat ik ze zag was ik er al verliefd op, liefkozend: een gesmolten Golf.
Kreeg de kans mijn Polo in te ruilen voor deze en wil eigenlijk niets anders meer..
Let wel op als je deze auto koopt en het heeft geregend, niet je ramen open te doen, hij heeft geen deurstijl om het raam …
Hoi auto scirocco rood oud 10 jaar erg goed rijden