Leuke auto gezien die hier nooit in de showrooms heeft gestaan? Met een beetje moeite kun je hem dan in veel gevallen zelf importeren en op kenteken zetten. Een Dodge Challenger, bijvoorbeeld. In de VS mag dat niet zomaar. Pas als een auto ouder is dan 25 jaar mag je hem importeren en registeren in Amerika. Daarom zou het dus onmogelijk moeten zijn dat iemand daar een Scirocco van de derde generatie rijdt.

De derde generatie Volkswagen Scirocco is er sinds 2008 en er bestaat dus geen exemplaar dat 25 jaar of ouder is. En toch zou deze hatchback helemaal legaal zijn de VS. Al zijn er mensen die daar hun vraagtekens bij zetten. Tuner HPA plande een productie van tien exemplaren voor de Amerikaanse markt, maar het bleef bij deze ene Scirocco.

De auto kwam als ‘onderdelen’ naar de VS

De eerste Amerikaanse eigenaar kocht in 2009 de auto in Europa en begon daar al de auto uit elkaar te plukken. De aandrijflijn verdween en ook delen van het interieur, om maar wat te noemen. Uiteindelijk telde de Scirocco als ‘onderdelen’ en niet meer als volledige auto. En zo liet de douane de auto het land in gaan zonder hem in beslag te nemen.

In Amerika stond een Volkswagen Golf R32 uit 2008 te wachten. De volledige aandrijflijn van de R32 ging in de Scirocco. Dit is dus niet alleen een unieke Scirocco omdat hij legaal is in de VS, het is ook nog eens een Scirocco met een V6-motor en vierwielaandrijving. Alle Scirocco’s zijn met voorwielaandrijving geleverd. En dan heeft ie ook nog eens ruim 565 pk.

Volgens de wet is dit een Volkswagen Golf R32 met de body van een Scirocco. Ook op het kentekenbewijs staat deze auto als een R32 geregistreerd. De auto staat inmiddels al langer dan tien jaar in de VS zonder in beslag genomen te zijn, maar op de teller staat minder dan 6.000 kilometer. Veel kans om gepakt te worden, is er dus niet geweest.

Kopen op eigen risico

De auto staat momenteel bij Cars & Bids te koop. Daar vragen een hoop mensen in de reacties zich af hoe legaal de Scirocco echt is. Want door alleen een andere motor in een carrosserie te leggen, heb je nog geen legale auto, zo beargumenteren diverse mensen. Bepaalt de overheid daar dat de auto illegaal is, kan hij in de crusher belanden.

Hoe het daar wettelijk helemaal zit, durven we niet te zeggen. En het is voor de Nederlandse lezertjes niet zo relevant. Het is voor ons vooral cool om te zien hoe iemand een kleine maas in de wet vond en kon exploiteren om de enige Volkswagen Scirocco van de derde generatie in de VS te hebben.

Het hoogste bod staat momenteel op 55.000 dollar. In Nederland heb je al voor 15.000 euro een geinige Scirocco R, maar dat is er dan wel eentje met een viercilinder en voorwielaandrijving. De vraag is alleen hoeveel de Scirocco over tien jaar nog waard is als de auto legaal is om te importeren – al is dit vierwielaangedreven exemplaar met een V6 dan nog steeds uniek.

Reacties

 • DreDay heeft op 21 juni 2023 geschreven:

  mooie tekstuele vertaling van de video van Doug.

  Reageer
 • Dave heeft op 21 juni 2023 geschreven:

  En hoe zit dat dan met Amerikanen die bijvoorbeeld langdurig in Duitsland gelegerd zijn?
  Kunnen die hun auto niet op VS kenteken zetten en meenemen?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)