Dat oer-Amerikaanse vrachtwagens van Peterbilt en Kenworth ooit geleverd zouden worden met duurzame aandrijflijnen van het Japanse Toyota, dat hadden ze twintig jaar geleden waarschijnlijk nooit geloofd. Maar het zijn gekke tijden in de autowereld en volgend jaar al verschijnen de eerste torpedoneus-vrachtwagens met waterstofaandrijflijnen van Toyota.

Peterbilt en Kenworth zijn onderdeel van het Amerikaanse PACCAR. Daar is het Nederlandse DAF overigens ook eigendom van. PACCAR klopte een paar jaar geleden aan bij Toyota voor een kopje waterstof en het klikte wel tussen de twee. Al enige jaren testen de twee bedrijven met waterstofvrachtwagens (dat is de foto hierboven), en nu is het tijd om de trucks te gaan verkopen.

De waterstofvrachtwagens van Kenworth en Peterbilt | Foto: © PACCAR

Voor de waterstofvrachtwagens worden twee bestaande modellen gebruikt. Kenworth schuift de T680 naar voren en Peterbilt de 579. In deze vrachtwagens komt een brandstofcel van Toyota. Deze unit zet waterstof om in elektriciteit en de aandrijving komt uiteindelijk van twee elektromotoren die samen goed zijn voor 437 pk.

Hoe ver kan een waterstofvrachtwagen van Kenworth rijden?

Gooi de Kenworth T680 helemaal vol met 60 kilo waterstof, dan kan de vrachtwagen ruim 720 kilometer rijden. Met een dergelijke actieradius heb je niet enorm veel tankstations voor waterstof nodig, maar vooral een goede planning. De topsnelheid is 110 km/u en de aandrijflijn moet 37.000 kilo in beweging kunnen brengen. Wat de vrachtwagens precies moeten kosten, is nog niet bekend.

En waar is DAF mee bezig?

DAF is onderdeel van PACCAR, maar komt voorlopig niet met een waterstofvrachtwagen met een brandstofcel. Het Nederlandse vrachtwagenmerk onderzoekt momenteel de toepassingen van verbrandingsmotoren die op waterstof lopen.

‘Vergeleken met de brandstofcel heeft de optie met een verbrandingsmotor geen groot energieopslagsysteem nodig. Andere voordelen zijn de lagere benodigde koelcapaciteit en minder hoge eisen aan de zuiverheid van de waterstof’, zegt DAF over deze ontwikkeling. Ook schijnt het dat dieselmotoren relatief eenvoudig te converteren zijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear