Wie weet zien we over twintig jaar een auto van nu en zeggen we tegen elkaar: ‘Moet je zien, koolstofvezel. Dat was in die tijd gewoon nog heel normaal. Stond het gewoon bij de dealer op tafel.’ De EU is bezig met een verbod op koolstofvezel, ook wel carbon genoemd. Het zou een schadelijke stof zijn – of eigenlijk schadelijk worden zodra het naar de sloop gaat. Dus nu het nog mag, hebben we iets te zeuren.

Koolstofvezel is een geweldige innovatie en het wordt met recht een space age material genoemd. Het is vederlicht en ijzersterk. Precies wat we nodig hebben ten tijde van zware batterijen: je kunt auto’s lichter maken zonder in te boeten op stevigheid of veiligheid. Het is niet voor niets dat F1-auto’s en Le Mans-auto’s voor een groot deel uit het spul bestaan: het is licht en veilig. Alleen zo wordt het vaak niet gebruikt.

Veel koolstofvezel heeft geen functie

De meeste fabrikanten en tuners gebruiken koolstofvezel als modeaccessoire. Als je iets vervangt dat anders van een zwaar materiaal zou zijn door koolstofvezel, dan win je wat. Bijvoorbeeld je glazen panoramische dak. Maar dat is niet wat er vaak gebeurt: koolstofvezel wordt er vaak bijgeplakt, zonder dat het een functie heeft. Dat is alsof je een streng voedingsschema krijgt van de diëtist, maar dat je dit gezonde voedsel dan extra gaat eten naast je normale eten. Dan val je niet af, maar kom je aan.

De neusgaten op de motorkap zijn erop geplakt

Neem bijvoorbeeld de G-klasse van Brabus. Daar plakken ze letterlijk luchtinlaten van koolstofvezel op de motorkap. Dubbel nutteloos, want de motorkap blijft dicht (en is dus geen luchtinlaat) en het koolstofvezel is dus enkel extra. Het reduceert het gewicht niet. Puur voor de show. Tuners als Abt zijn er ook erg goed in om koolstofvezel kapjes over bestaande onderdelen te plakken. Zo verhoog je het gewicht met koolstofvezel, en dat is precies het tegenovergestelde waarvoor het bedoeld is.

Soms voegt het wel echt wat toe

Niet alle plakkertjes zijn nutteloos. Als jij een koolstofvezel achterspoiler toevoegt, dan zou dit in theorie helpen met de aerodynamica. Dan is koolstofvezel een goede keuze. Ook koolstofvezel wielen zijn vaak wat lichter – en dit is op een plek waar kilootjes er echt toe doen. Misschien moet de EU het verbod wat specifieker maken. Carbon dat alleen voor de sier is, mag niet meer. Alleen functioneel koolstofvezel is toegestaan. Wat ons betreft een goed idee.

Overigens zijn automerken er zelf tegenwoordig ook erg goed in. Je kunt bij BMW een enorme catalogus aan koolstofvezel spulletjes van M Performance Parts op je auto laten plakken. Andere merken stapten er juist eerder al van af. Op een Range Rover kun je bijvoorbeeld geen ‘normaal’ koolstofvezel meer kiezen omdat dit niet tijdloos genoeg was. Een beetje fout, dus. Je kunt nog wel het zogenoemde forged carbon kiezen. Dit is hetzelfde materiaal, maar dan op een andere manier geproduceerd.

Een verbod op koolstofvezel zou ook zonde zijn

In alle eerlijkheid zullen we koolstofvezel als accessoire voor je auto niet gaan missen. In veel gevallen heeft het geen functie en tuners verzinnen wel weer iets nieuws. Maar in de gevallen waar koolstofvezel een functie heeft, is het zonde als het echt verboden zou worden. Vergeet bijvoorbeeld niet dat de geniale BMW i3 ook voor een groot deel uit Carbon Fiber Reinforced Plastic (CFRP) bestaat. Met oog op de efficiëntie is er zeker iets voor het spul te zeggen. Alleen een verbod op nutteloos carbon dan maar?

Eén reactie op “We hebben nog wat te zeuren over koolstofvezel, nu het nog niet verboden is”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear