Volgens de gemeente Amsterdam zijn de kosten voor het wegslepen de afgelopen jaren gestegen, maar is het tarief voor de foutparkeerder niet meegegroeid. De hoogste tijd voor verandering dus. Het voorstel is om de wegsleepkosten in Amsterdam te verhogen van 373 euro naar 452 euro. Hierbij betaal je voor de inzet van de meldkamer, inzet van de sleepauto en natuurlijk voor de administratie.

Wanneer je auto wordt weggesleept in de hoofdstad, betaal je ook voor de tijd dat je auto bij de politie overnacht. De eerste 24 uur zijn gratis, maar daarna ga je 30 euro per dag betalen. Dat is best fors, want volgens Het Parool zouden het voor de gemeente al kostendekkend zijn om slechts 9 euro per dag te vragen. De opslag kost Amsterdam trouwens 500.000 euro per jaar.

Duurder dan in andere Nederlandse steden

Gemeentes mogen zelf bepalen wat het tarief is. Mocht het voorstel erdoorheen komen, dan krijgt de gemeente Amsterdam de hoogste wegsleepkosten van Nederland. In andere steden betaal je namelijk veel minder voor het weg laten halen van je auto. De gemeente van Rotterdam vraagt 165 euro, in Eindhoven ben je 174 euro kwijt, in Den Haag 306 euro en in Utrecht zijn de wegsleepkosten 399 euro.

Wat levert het hogere tarief per jaar op?

Per jaar worden er in Amsterdam ongeveer 7.500 auto’s weggehaald. Zo moet er straks dus bijna 600.000 euro extra binnenkomen met het nieuwe tarief. In totaal hebben we het dan over 3.390.000 euro. Volgende week wordt er gestemd over het voorstel, daarna gaat ie naar de gemeenteraad die uiteindelijk het voorstel mag goedkeuren of afwijzen. Het idee is dat de nieuwe tarieven op 1 maart ingaan.

Wanneer wordt je auto weggesleept?

De gemeente Amsterdam beschrijft vijf scenario’s waarbij je auto weggesleept kan worden. De eerste is voor veelplegers. Heb je vijf of meer onbetaalde parkeerbonnen, dan krijg je eerst een wielklem. Heb je een dag later nog niet betaald, dan komen ze je auto ophalen. Daarnaast wordt je auto weggesleept als je een ‘onveilige situatie’ creëert of ervoor zorgt dat het verkeer er niet door kan.

Ook nemen ze je voertuig mee als je ergens staat geparkeerd waar dat niet mag, zoals op een gehandicaptenparkeerplaats, een laad- en los­plaats of op een plek die ge­re­ser­veerd is van­we­ge wegwerkzaamheden. Deze wegwerkzaamheden worden minimaal twee dagen van tevoren aangekondigd met borden.

Reacties

  • Chief heeft op 26 maart 2024 geschreven:

    Je kan maar beter weg blijven uit dat gekke Amsterdam Met stip op 1 met autootje pesten

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear