In Parijs zijn ze SUV’s in de stadscentrum zat. Het is in de Franse hoofdstad zo erg dat de term ‘autobesitas’ werd verzonnen. Volgens de gemeente is het aantal SUV’s de afgelopen vier jaar met 60 procent gestegen. Daarom moeten SUV’s en andere grote, zware auto’s vanaf komend jaar meer betalen bij het parkeren. Ook in de Nederlandse en Belgische hoofdsteden wordt gekeken naar deze regeling.

De loco-burgemeester van Parijs zegt het volgende over SUV’s volgens de Britse krant The Guardian: ‘Er zijn hier geen modderpaden of bergwegen. SUV’s zijn volkomen nutteloos in Parijs.’ Een ander raadslid gooide het idee op om het parkeertarief afhankelijk te maken van de grootte en het gewicht van de auto. Het gaat dus niet over de uitstoot. Toch verwacht de Britse krant dat EV’s buiten de regel vallen. Ook grote gezinnen die een grote auto nodig hebben, zouden niet extra hoeven te betalen.

Amsterdam kijkt naar de mogelijkheden

Wat de uiteindelijke regeling ook wordt, volgens Melanie van der Horst heeft hij een punt. Van der Horst is verkeerswethouder van de gemeente Amsterdam en kijkt ‘met interesse’ naar het idee om SUV’s meer te laten dokken om te parkeren binnen de bebouwde kom. Echte plannen zijn er nog niet, maar Van der Horst zegt wel dat er onderzocht wordt of dit ook in Amsterdam zou kunnen werken.

‘De openbare ruimte is schaars en het is geen gek idee om een grotere bijdrage te vragen aan auto’s die meer ruimte innemen’, zegt ze volgens het NRC Handelsblad. Ook in Amsterdam zien ze het parkeren met een SUV dus als ‘jij pikt meer ruimte in, dan betaal daar maar lekker voor’.

Ook in andere steden wordt parkeren duurder voor SUV’s

In Brussel kijken de bestuurders ook naar mogelijkheden om SUV-rijders te straffen. Daar denken ze zelfs na over een scenario waarbij er binnen de bebouwde kom een gebiedsverbod geldt voor SUV’s en andere grote auto’s. Dat schrijft Het Parool.

Verder heeft de gemeente van Lyon aangegeven hetzelfde systeem te introduceren als Parijs dat heeft. Het Duitse Tübingen gaat ook beginnen met het heffen van meer parkeergeld voor grote auto’s. Wie weet lezen er gemeenteraadsleden van jouw stad of dorp mee en zien zij ook wel iets in een verhoogd tarief voor SUV’s.

Advertentie

Reacties

  • Chris heeft op 14 juli 2023 geschreven:

    Nogal belachelijk want een grote SUV of een klein personenautootje nemen evenveel parkeerruimte in, namelijk 1 parkeervak.
    Dit is zonde meer discriminatie.

    Straks moet je daar ook meer betalen als je een blanke man bent.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie