Bij wegwerkzaamheden in Duitsland mag je niet links rijden

Als je auto van spiegel tot spiegel breder is dan twee meter - en dat is jouw auto waarschijnlijk

BMW M4 op de Autobahn in Duitsland
BMW M4 op de Autobahn in Duitsland

Op de Autobahn in Duitsland ben je verzekerd van twee dingen: Nederlanders met caravans die plots naar links komen en eindeloze wegwerkzaamheden. Altijd is er wel ergens een zogenoemde Baustelle en je bent er ongetwijfeld bekend mee. Maar in deze geknepen rijstroken geldt ook een regel die je wellicht niet kent.

Als er tijdens de wegwerkzaamheden in Duitsland nog twee of meer rijstroken zijn, dan is de meest linker rijstrook vaak een stuk smaller dan de andere. Alleen auto’s die smaller zijn dan 2 meter mogen hier volgens de Duitse verkeerswet rijden. Ongeveer 70 procent van alle voertuigen is volgens het Goslar Instituut breder dan 200 centimeter.

Een beetje hatchback zoals een VW Golf van de afgelopen paar jaar is al breder dan dat (als je de spiegels meetelt, dat is). Reden voor paniek? Valt mee. De boete is slechts 20 euro. Waar het instituut wel voor waarschuwt, is dat de verzekeraar bij schade tijdens de overtreding bepaalde onkosten niet zal uitkeren. Het ADAC pleit voor rijstroken die 10 centimeter breder zijn bij wegwerkzaamheden in Duitsland.

Bedankt Piet voor de tip

Reacties
 1. Chris zegt op 24 augustus 2019 om 00:18:

  Maar de Duitsers houden meestal wel rechts bij een baustelle, waarschijnlijk omdat zij bang zijn punten op hun rijbewijs te krijgen. Dan kun je eindelijk de notoire linksrijdende VW passats, Audi’s en de bejaarden in hun oudere mercedessen inhalen.

 2. Inge Zaunbrecher zegt op 22 augustus 2019 om 15:19:

  Bij de breedte van een voertuig tellen spiegels niet mee. Die zou je kunnen inklappen namelijk. En een personenauto is echt niet breeder dan 190.

  • M. Leenders zegt op 22 augustus 2019 om 17:31:

   Bij een zogenoemde “baustelle” in Duitsland worden wel degelijk de spiegels meegeteld wat betreft de breedte van de auto…

 3. Gijs zegt op 18 augustus 2019 om 23:40:

  Hier kost dat een kapitaal. Daar een paar tientjes . Die betaal je dan met een lach.?

 4. John zegt op 17 augustus 2019 om 17:30:

  Buiten kant spiegel tot buitenkant spiegel meer als 2.10 zoals op het bord staat mag je niet op die smalle baan roel

 5. Roel zegt op 17 augustus 2019 om 09:23:

  Diegene die dit artikel geschreven heeft, is waarschijnlijk niet in het bezit van een rijbewijs of was nog nooit in Duitsland.

  Baustelle mogen zowel links als rechts van alle voertuigen gebruikt worden, hetzij er staat een verbodsbord. Bijvoorbeeld ‘verboden voor vrachtwagens’ of ‘verboden voor voertuigen breder dan 2m’ (variaties hierop zijn 2,1m of 2,2m).

  Dus gewoon ogen open houden en reageren op de verkeersborden zoals men overal moet doen.

 6. Chris zegt op 17 augustus 2019 om 00:07:

  Goed zo, maak de mensen maar bang, dan kan ik er lekker links langsrijden.

  • Thomas zegt op 17 augustus 2019 om 07:57:

   Bij de meeste baustelles, zo niet alle, staan borden met daarop een verbod voor voertuigen breder dan 2,1 meter voor de linker en soms linker 2 rijstroken. Dus waar dit nou vandaan komt…

Geef een reactie

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws