‘Je moet zo nu en dan even het stekkertje erin en eruit doen, want soms doen de pedalen het niet’, zei de Marktplaats-verkoper nádat we betaald hadden voor een tweedehands racestuurtje. Hij kuchte wat in zijn hand. En dat had een reden: elke keer als we het stuurtje gebruikt hadden, stonden we een kwartier onze handen te wassen. Want er was nogal flink in de nabijheid van het stuurtje gerookt. Probeer je ouders maar eens te overtuigen dat je handen stinken vanwege een PlayStation-stuur en dat ze echt nog wel je rijbewijs moeten betalen. Waarom al deze ellende? Omdat het van de zotte was om 300 euro voor een nieuw stuurtje neer te leggen. Dat was toen. Tegenwoordig is de markt voor stuurtjes en stuk volwassener en de prijzen ook. Max Verstappen heeft bijvoorbeeld een setup van 13.000 euro thuis staan. Maar hoeveel euro volstaat nu? Moet je echt 800 euro neertellen voor een goed stuurtje, of is 100 euro al genoeg?

100 euro: Thrustmaster T80

Helemaal onder in het gamma vind je de Thrustmaster T80. Voor ongeveer 100 euro heb je ‘m in huis. De stuurhoek is slechts 200 graden en het geheel voelt goedkoop en krakkemikkig aan. Geef dit stuurtje aan je kleine neefje voor z’n verjaardag en spaar zelf even door. Wanneer moet je de T80 kopen? Niet.

250 euro: Thrustmaster T150 RS Pro

Voor 180 euro heb je een T150 RS, maar als je toch bezig bent, spaar dan even door voor de Pro. Deze heeft een koppelingspedaal en dat geeft je de mogelijkheid er een manuele pook aan te knopen. De T150 bevestig je doormiddel van een tafelklem. Hij heeft ook geen losse schroefgaten, zodat je hem op een Playseat kunt bevestigen. Als je het stuur aanzet, komt hij tot leven met een geluid dat doet denken aan een boze Mort uit Madagaskar. Het kunststof op de hoepel van het stuur staat garant voor klamme handjes. Maar dat maakt allemaal niet uit. Het stuur zelf werkt uitstekend. Het tijdperk dat goedkope stuurtjes speling hadden of onnauwkeurig waren, is voorbij. Geen enkel moment stoor je je aan de werking van het stuur of ga je er slechter door rijden. Verwacht geen wonderen: de force feedback moet je meer zien als een soort weerstand dan een communicatiemiddel van de auto. Qua ergonomie hadden de knopjes iets verder naar buiten gemogen. Zo is het nu wat lastiger om nét voor de finish aan de handrem te trekken. Wanneer moet je de T150 RS kopen? Als je geen hardcore-gamer bent, is dit een prima keus. De T150 RS is een uitstekend alternatief voor een losse controller en je bergt ‘m zo op. De afwerking is iets minder, maar daar is de prijs ook naar. Dit stuur is vooral handig als je geen vaste plek hebt. Heb je een eigen game-kamer met een Playseat, kun je het best één stapje hoger gaan.

550 euro: Thrustmaster T300 Ferrari Integral Racing Wheel Alcantara Edition

Besteed je iets meer tijd aan digitaal racen dan je betere helft zou willen, dan moet je voor de T300 gaan. Dit stuur voldoet bijna aan alle eisen. Je kunt hem op een Playseat monteren en het stuur ziet er fijn uit, met zijn alcantara hoepel en Ferrari-logo’s. De force feedback is krachtig en laat goed weten wat de auto doet. Het stuur ligt bovendien gewoon goed in de hand en voelt stevig. Enkel de pedalen voelen wat goedkoop aan en het rempedaal mist degelijke weerstand. Wanneer moet je de T300 kopen? Als je jezelf ziet als een racefanaat en je net een stapje hoger wilt gaan in het segment, zonder dat het té gek moet worden. Wij kunnen ons niet voorstellen dat je teleurgesteld zult zijn.

660 euro: Fanatec CSL Elite

De Fanatec is een van de best afgewerkte sturen die je kunt kopen. De Duitse fabrikant gebruikt zware materialen en het geheel voelt robuust aan. Het display in de stuurhoepel is een heerlijke gadget. En het grootste voordeel: de rem heeft een progressieve weerstand. Hierdoor is de remervaring het meest realistisch van alle stuurtjes op deze pagina. Het grootste nadeel is de force feedback: deze voelt (zeker op de PlayStation) rond de middenstand wat losjes. Daarbij moet gezegd worden dat Fanatec pas recentelijk de overstap naar de PS4 maakte. We vermoeden dat dit per update een stukje beter wordt. Wanneer moet je de CSL kopen? Als je het stuur zelf wilt instellen (gevoeligheid, force feedback etc.) en overweegt de serieuze simulatoren te gaan spelen. Dit stuur zit het dichtst bij simulator-hardware van alles op deze pagina.

800 euro: Thrustmaster T-GT

Als je geen doorgewinterde Gran Turismo-speler bent, kun je net zo goed je geld op zak houden. De T-GT is een uitstekend stuur, de speciale force feedback werkt ongelofelijk goed in Gran Turismo, net als de speciale draaiknoppen voor de rembalans en het ESP. Maar buiten GT is het een doodnormaal stuur met een afwerking die voor de hoge aanschafprijs te wensen overlaat. Wanneer moet je de T-GT kopen? Als zelfs je dromen gaan over Gran Turismo Sport, moet je dit stuur kopen.

170 euro: Thrustmaster TH8A Shifter

Bij elke Thrustmaster op deze pagina kun je een schakelpook kopen voor 170 euro. De pook heeft een tafelklem, wat erg gemakkelijk is met bevestigen. De klem kun je verwijderen om hem met schroeven op een Playseat (of iets dergelijks) te monteren. Een tafel is namelijk niet de meest ergonomische plek voor een pook. De TH8A bestaat bijna volledig uit metaal en voelt stevig aan. Het schakelen voelt strak en accuraat. Het enige kritiekpuntje is het geluid dat van de pook afkomt. Het is geen klik-klak-geluid zoals je hoort in Fast & Furious, maar eerder een blikken kleng-kleng. Oh – en de prijs natuurlijk: hij kost bijna hetzelfde als een stuurtje.

Conclusie

Te lui om alles hierboven te lezen? Nou, vooruit. De Thrustmaster T80 moet je skippen. De T150 koop je als alternatief voor een controller. De T300 is een uitstekend stuur voor de gevorderde racer. De Fanatec CSL is er voor gadgetfreaks en simracers. De T-GT haal je als je verzot bent op Gran Turismo, anders kun je beter een T300 kopen.

Reacties

 • Pieter heeft op 15 februari 2018 geschreven:

  Tip: zoek even op Marktplaats naar een tweedehands Logitech Driving Force GT. Ik kocht er vijf jaar geleden eentje voor 50 euro, en die doet het nog perfect, inclusief 900 graden draaihoek en force feedback.

  • Henk Huisman heeft op 30 december 2018 geschreven:

   Is die ook wel voor de PS4?

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)