Nieuwe banden uitkiezen blijft een lastige klus. Op het internet staan talloze reviews en in je directe omgeving presenteren mensen graag hun mening, maar hier kun je allemaal niet zomaar van uitgaan. Iemand die zijn hele leven op afgematte Linglongs reed, zal de goedkoopste Kumho al fantastisch vinden. Niet dat daar per se iets mis mee is, maar als je voor performance gaat, zal een doorsnee straatband niet voldoen.

Bij een circuitband is het nog lastiger

Want welke circuitband is het best? Iemand kan heel ontevreden zijn over zijn performance-rubber, maar misschien stond de bandenspanning wel te hoog. Op het circuit (warme banden betekent meer luchtdruk) rijdt hij of zij dan met knalharde banden. Daarom is het fijn om de mening van een expert te hebben. Het YouTube-kanaal van Tyre Reviews gaat op pad om een paar deelnemers te kiezen. Ze doen een uitvoerige test van acht populaire sportieve banden. Dit zijn geen volbloed slicks, maar een straatbanden die geschikt zijn voor circuitgebruik. Het zijn allemaal banden met dezelfde slijtagesnelheid (treadwear). De Michelin Cup 2 en Toyo R888R vallen niet in dezelfde categorie en zijn helaas uitgesloten van deze test. De testauto is een BMW M3 van de E36-generatie.

De testmethode

In de video noteert de tester de rondetijden per band. Hij kijkt naar de eerste ronde op de band en daarna naar het gemiddelde over drie rondes. Met de snelste banden rijdt hij nog wat extra rondes voor een gemiddelde over acht rondes. Zo laat hij zien welke band goed presteert als hij nog koud is en welke banden sneller óf langzamer worden als de temperatuur toeneemt. Daarnaast geeft hij zijn persoonlijke feedback over hoe de banden aanvoelen.

Welke circuitband is het best?

Die conclusie kun je niet volledig trekken uit de video, want er zijn nog veel meer factoren van belang. We noemen het circuit, de auto waaronder je ze monteert en je eigen rijstijl. De video geeft een zeer mooie indicatie van de prestaties en je weet dat je met die banden niet snel een miskoop zult begaan. Het enige nadeel: niet alle banden in de video zijn in Europa te verkrijgen.

De test: welke circuitband is het best?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear