Frisse buitenlucht, top spul. We gebruiken het zelf ook elke dag. Maar het spul blijkt nog wat veelzijdiger dan aanvankelijk gedacht. Wetenschappers hebben een manier gevonden om lucht om te zetten in synthetische brandstof. Daarbij pakken ze CO2 uit de lucht en gebruiken de energie van temperatuurwisselingen gedurende dag.

Het onderzoek werd vorig jaar al beschreven in Nature, maar het is bijzonder genoeg om nog even te delen. Het is al langer bekend dat je CO2 uit de lucht kunt omzetten in synthetische brandstof. Het probleem is dat je daar normaliter temperaturen van 200 tot 250 graden voor nodig hebt, en dat kost een hoop energie.

Het Eureka-moment

De doorbraak is de schommelingen in temperatuur (‘s ochtends is het kouder dan in de middag) gebruiken om energie te genereren. Deze energie wordt gebruikt om de CO2 uit de lucht om te zetten in synthetische brandstoffen. De wetenschappers noemen het een duurzame en kost-efficiënte manier om eFuels te maken.

Ruim een jaar geleden werden de bevindingen gepubliceerd. Sindsdien hebben we geen nieuws vernomen over de uitvinding. Zoals vaker bij dit soort doorbraken, kan het zijn dat je er verder weinig meer over hoort. Maar toch, leuke manier om klassieke auto’s in de toekomst ook op de weg te houden.

Reacties

 • Jeroen heeft op 25 oktober 2022 geschreven:

  Gebakken lucht…

  Reageer
 • Ben heeft op 25 oktober 2022 geschreven:

  Is ook echt wat je wilt. Nog meer consumptie van zuurstof 😂. Het gebrek aan natuur houd t omzetten van stikstof naar zuurstof nu al niet bij met al die industrie en nutteloze verbranding. Houd maar lekker bij stroom 😂

  Reageer
 • Ramon heeft op 24 oktober 2022 geschreven:

  Hoor je nooit iets meer over, want kan de regering geen bakken met geld aan verdienen. Dus het moet en zal elektrisch worden vanuit de EU, zelfs als waterstof straks beter lijkt te zijn/worden. Wat moeten we nog met al die laadpalen straks? Al die subsidies weer weg en ontwaard……..

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)