‘Overal waar geld verdiend wordt, proberen mensen het op een oneerlijke manier te doen’, concludeert John van der Rijt van het gelijknamige autobedrijf in Uden. Hij kwam er gisteren achter dat oplichters met zijn bedrijfsnaam en reputatie aan de haal zijn gegaan om mensen het geld uit de zakken te kloppen. De Whatsapp-oplichters gebruiken een bekende methode. Ze adverteren een auto voor een wel heel gunstig bedrag en verleiden de potentiële koper ertoe om een aanbetaling te doen. ‘Het gaat altijd om jonge auto’s met weinig kilometers. Natuurlijk gaan mensen daarop reageren’, zegt John. De oplichter steekt een verhaal af dat er meerdere geïnteresseerden zijn, en dat een aanbetaling nodig is.
De advertentie van de neppe auto is van een particuliere verkoper. Zodra de geïnteresseerde een bericht stuurt, claimt de verkoper een medewerker te zijn bij John van der Rijt. Zelfs de profielfoto op Whatsapp is hetzelfde als die van John. Een oplettende autokoper tipte Van der Rijt over de oplichtpraktijken en de dealer schakelde gelijk de politie in. De advertenties zijn verwijderd. ‘Ik verwacht de komende dagen wel mensen op de stoep die hun auto komen ophalen. Dan mag ik ze gaan uitleggen dat ze zijn opgelicht’, vertelt John. De oplichters mikken op forse bedragen. ‘De bedragen verschillen, maar we werden net gebeld door iemand die 2.500 euro moest overmaken.’ Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden, wordt de komende dagen duidelijk.

Hoe voorkom je oplichting?

Mocht je twijfelen over de echtheid van een advertentie, ga dan naar de website van de dealer en bel het nummer op de website. Zo weet je zeker dat je het juiste nummer hebt. Ongezien een aanbetaling doen op een auto is sowieso geen goed idee. Een slimme om te onthouden is altijd: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear