Zelfs als er een zombie-apocalyps is en de mensheid is vrijwel helemaal uitgeroeid, is het verstandig om een gordel te dragen in de auto. Daar zijn Joel Miller (The Last of Us) en Columbus (Zombieland) het in ieder geval over eens. En de Nederlandse overheid ook, want het is wettelijk verplicht een riem te dragen in de meeste auto’s. Maar wie krijgt de boete als de passagier geen gordel draagt?

Je kunt je ergens voorstellen dat de bestuurder verantwoordelijk is voor alle inzittenden en dat hij of zij dus de boetes krijgt. Aan de andere kant kun je niet verwachten dat de bestuurder iedereen in de gaten kan houden. En wat dacht je van taxichauffeurs: krijgen die een boete als klanten eigenwijs zijn? Laten we eerlijk zijn: dat zijn ze nog weleens op zaterdagnacht.

Dus, wie krijgt boete als passagier geen gordel draagt?

Wie de boete krijgt, ligt aan de leeftijd van de passagier die de gordel niet draagt. De website van Rijksoverheid zegt: ‘U kunt een boete krijgen als u geen gordel draagt. Vervoert u een kind tot 12 jaar niet volgens de regels, dan is de boete voor u. Oudere kinderen krijgen zelf de bekeuring als zij de autogordel niet gebruiken.’

Volgens de overheid zijn er dus twee soorten mensen: kinderen tot 12 jaar en oudere kinderen. Als jij je vader vervoert en hij draagt geen gordel, dan moet hij dus zijn eigen boete betalen. Je vader valt volgens de Nederlandse wet dus blijkbaar in de categorie ‘oudere kinderen’. Wij keuren de term ‘kinderachtige volwassenen’ ook goed.

Het staat wat omslachtig omschreven op de website van de overheid, maar het komt er op neer dat iedereen zijn eigen boete betaalt voor het niet dragen van een gordel, behalve als de overtreder jonger is dan 12 jaar.

Hoe hoog is de boete voor geen gordel?

De bedragen voor vrijwel alle verkeersboetes zijn in 2023 gestegen. De boete voor het niet dragen van een gordel kost in 2023 in Nederland 160 euro. De 9 euro aan administratiekosten zijn niet inbegrepen. Dit bedrag geldt voor zowel de bestuurder als de passagiers.

Reacties

  • ElDutchman heeft op 25 februari 2023 geschreven:

    Wat een onzin zeg. Je kind is 13, krijgt de boete en kan die, om overduidelijke reden, niet betalen. Gaan ze die boete opsparen met rente totdat het ukkie zijn eerste baan heeft? Je bent als ouder financieel verantwoordelijk tot ze 18 zijn en in bepaalde gevallen zelfs tot 21. Die wet is totaal nutteloos. Geef de boete dan meteen aan de bestuurder die vrijwel altijd één van de ouders is.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear