
Er zijn zo van die dingen uit het straatbeeld verdwenen zonder dat je het doorhebt. Denk aan de Opel Kadett en de Greenpoint-zones (vraag maar aan je vader als je deze niet begrijpt). Maar ook de wielklem hebben we al een tijdje niet meer gezien. Het is afhankelijk per gemeente of deze nog toegepast wordt. In Den Bosch komt de wielklem na acht jaar weer terug in het straatbeeld, dat meldt het Brabants Nieuwsblad.
Aanvankelijk had de gemeente Den Bosch besloten de wielklem niet meer te gebruiken. Het leverde vooral heel erg veel agressie op bij degenen die een wielklem kregen, en loste het probleem – foutparkeren – niet op. Toch maakt de wielklem een comeback in Den Bosch, maar het gaat er niet zozeer om dat je fout geparkeerd staat.
De wielklem komt er niet meteen op
Het begint uiteraard wel met het foutparkeren. Als je dat doet, krijg je gewoon een boete. Als je een keertje vergeet een boete te betalen, is er op zich niets aan de hand – op de verhoging van de boete na dan. Pas als je vijf boetes open hebt staan, krijg je een wielklem. De wielklem gaat er pas af als je de boetes hebt betaald. Niet alleen de boetes die al openstaan, maar ook de kosten voor het monteren en loshalen van de wielklem (à 130 euro) moet je voldoen.

Dan kun je eigenwijs zijn en de klem laten zitten, maar die koppigheid gaat je nog meer geld kosten. Als je niet betaalt, wordt je namelijk auto weggesleept na 48 uur. Ook dat kost je dik 100 euro. Vervolgens moet je stallingskosten betalen. In Amsterdam zullen ze daar helemaal dubbel om liggen, want dat is ‘slechts’ 12 euro per dag. Alleen als je de auto ophaalt, moet je ‘ophaalkosten’ betalen, en dat is nog eens dik veertig euro.
Als je in de schulden zit, heb je ‘geluk’
En je moet al die kosten betalen voordat je de auto mee krijgt. Dus de vijf achterstallige boetes moet je betalen, de boete van de zesde overtreding waarvoor je de wielklem kreeg, en het verwijderen van de wielklem. Dat gaat enorm in de papieren lopen. Mocht blijken dat je in de schuldhulpverlening zit, kan er een regeling worden getroffen.
Lees ook: Kun je een boete krijgen als je (expres) op twee vakken staat in een parkeergarage?
Het lijkt erop dat de gemeente Den Bosch deze maatregel heeft ingevoerd met een specifieke doelgroep in het achterhoofd – en dat klopt helemaal. Er zijn zo’n 150 mensen die structureel hun auto verkeerd parkeren en simpelweg de boetes voor het foutparkeren niet betalen. Dus voor die mensen is het zaak de administratie even op orde te krijgen, voordat het alleen maar meer geld gaat kosten.