In IJsland, daar hebben de mensen terecht eventjes nodig om te wennen aan het donker. In de zomer kan het daar soms wel 24 uur per dag licht zijn. Maar in Nederland is het, voor zover wij weten, het hele jaar door toch wel een paar uurtjes per dag donker. We vinden het dan ook bijzonder suf dat zoiets simpels als de wintertijd ervoor zorgt dat er vanaf maandag ineens meer files staan. En toch is het zo.

Rijkswaterstaat waarschuwt: ‘Dit weekend gaat de wintertijd in. Vanaf maandag verloopt de avondspits voor veel automobilisten deels in het donker en dat rijden in het donker, is soms wel even wennen. We adviseren weggebruikers om extra alert te zijn en rekening te houden met vertraging.’ Uit ervaring weten ze dat er vaak meer files in de avondspits zijn na het verzetten van de klok.

Voorlopig meer files in Nederalnd

Nederlanders voelen zich blijkbaar collectief als hoogdemente transgender die ‘s ochtends ontwaakt en probeert te krabben: dat is toch even schrikken. Het is ook niet alsof het een paar dagen even wennen is, volgens Rijkswaterstaat is het statistisch gezien minimaal de komende zes weken drukker op de weg. Andere factoren spelen ook mee, zoals dat er voorlopig geen vakanties zijn.

In de onderstaande grafiek zie je het aantal filekilometers net vóór en ná het ingaan van de wintertijd. Ze pakten bij Rijkswaterstaat de statistieken uit 2019 omdat er toen nog geen gedoe was in Nederland met een pandemie. Wat je in ieder geval zelf even kunt doen, is goed je voorruit schoonmaken en je ruitenwissers checken. Dan zie je in ieder geval wat in de donkere avondspits.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie