In Den Haag wordt gewerkt aan een nieuw systeem voor de wegenbelasting. Geen heffing meer op basis van gewicht, maar op basis van formaat: de lengte maal de breedte van je auto bepaalt straks wat je per kwartaal betaalt. De hoogte? Die telt niet mee. Hotel? Trivago. Dus of je nou rijdt op benzine, diesel, stroom of opgewekte woede: in de toekomst telt vooral hoeveel asfalt je bezet. Maar als er geen correctie komt voor brandstoftype, kan dit plan onbedoeld de dieselauto weer in het zadel helpen.

Als je verstand van zaken hebt, is dit natuurlijk iets waar je als kabinet gelijk rekening mee houdt. Maar aan de andere kant: normaliter zou je ook eerst uitzoeken of het überhaupt mogelijk is om een helmplicht in te voeren voor alleen fatbikes. En of het mogelijk is om een crisis uit te roepen. Dit kabinet zou oprecht beter functioneren als ze eerst ChatGPT raadplegen voordat ze iets roepen. Sterker nog: zou ChatGPT niet een goede vervanger kunnen zijn? Dit is een vraag – een aanzet.

De dieselauto wordt aantrekkelijker

Dieselauto’s zijn over het algemeen iets zwaarder dan benzineauto’s én je betaalt meer per kilo aan wegenbelasting. Maar ze rijden verder per liter brandstof én de brandstof is goedkoper per liter. Daarom is het alleen gunstig om een dieselauto te rijden als je veel kilometers maakt. Maar dieselauto’s zijn niet per se breder of langer. Dus als er puur gekeken wordt naar het formaat van de auto, dan wordt een dieselauto straks per maand net zo duur als een benzineauto.

En dan kan het ineens heel aantrekkelijk zijn om weer naar een diesel te gaan neuzen. Dan betaal je ineens 30 cent per liter minder én je rijdt verder op een tank. Misschien nog veel leuker worden de plug-in hybride diesels van Mercedes. Die zijn natuurlijk loeizwaar, maar dat maakt vanaf 2030 dan niet meer uit. Slimme handelaren kunnen maar beter alvast een voorraadje gaan aanleggen. We zijn benieuwd naar de uitwerking van het plan – en of er toch nog een extra taks komt voor de diesel.

Kei-cars worden aantrekkelijk

Een Suzuki Alto Works

En dan zijn er nog de echte kampioenen van het oppervlakteplan: de Japanse kei-cars. Piepkleine autootjes van maximaal 3,4 meter lang en 1,48 meter breed. In Japan zijn ze ontworpen voor smalle straten en lage belastingen, maar met het nieuwe Nederlandse plan zouden ze ook hier ineens extreem goedkoop worden om te rijden. Wegenbelasting? Een habbekrats. Verbruik? Rond de 1 op 25. Parkeren? Tussen twee bakfietsen.

Zien we straks een vloot Suzuki Alto Works, Daihatsu Mira’s en Honda N-One’s deze kant op komen? Het zou misschien niet eens een slecht idee zijn. Ja, de Kei-cars lopen op benzine, maar ze hebben een piepkleine motor, wegen precies niets en zijn dus eigenlijk hartstikke duurzaam. Wordt Nederland straks het land van diesels, kei-cars en Urban Arrows?

8 reacties op “Wordt de diesel (per ongeluk) ineens weer heel aantrekkelijk in Nederland door de nieuwe wegenbelasting?”

  1. Hoe is dit een manier om elektrische rijders erbij te houden? Wat een onzin reactie. En hoezo wil iedereen die dumpen? Ik ken alleen mensen in m’n omgeving die er verliefd op zijn en niet meer terugwillen, enkel het duurder worden door de wegenbelasting drijft er een aantal terug. Elektrisch rijdt 100x fijner, gelijkmatig, stil nooit meer bij tankstation hoeven te stoppen maar lekker voor de deur opladen, ideaal raad het iedereen van harte aan.

  2. Dit is weer een manier van de overheid om de consument op een dwaalspoor te zetten. Zij weten maar al te goed dat heel veel autobezitters hun elektrische voertuig willen dumpen en doen deze poging om dit te voorkomen. U beslist zelf of de overheid betrouwbaar is of niet.

  3. wegenbelasting helemaal afschaffen en iedereen betaald naar gereden kilometers ook de ministers en de zakelijke rijders dus iedereen kastje in de auto of een ander systeem waar niet mee te knoeien valt dus die veel rijd betaald

  4. @Kees, is de rest dan beter, of was die beter afgelopen 30 jaar? Neen, alleen VN / WEF beleid voeren, linksom of rechtom, het maakt niets uit als ze maar onze centen kunnen jatten.

  5. Typisch weer een voorbeeld van ondoordacht ‘beleid’ van een PVV prutser als minister. Madlener, Agema, Faber. De grootste faalhazen ooit in de regering. Zelfs de LPF was niet zo’n puinhoop als de PVV nu is. Wilders: neem je rommel mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer van TopGear