We doen zeker niet dagelijks vrachtwagens op TopGear, maar deze vinden we wel erg cool eruitzien. De Volvo komt dan misschien niet uit Nederland, maar de rest van de opbouw wel. Het is zelfs de grootste brandweerwagen die het bedrijf Ziegler uit Winschoten ooit bouwde. En bovendien wordt de enorme brandweerauto ook gewoon in Nederland ingezet.

Als basis gebruikt het bedrijf uit Winschoten een Volvo FM 10×4 met 540 pk. Deze basis heeft vijf assen en is geschikt voor het zwaardere werk. Je ziet ze ook als kiepwagen of met een betonmolen achterop. Dit brandweervoertuig heeft een tank voor 6.000 liter blusschuim. Het hele gevaarte weegt 41 ton. In totaal is de vrachtwagen zo’n 12 meter lang, wat overeenkomt met de tenders die op Schiphol rijden.

Arm van 32 meter en bereik van 115 meter

De 6.000 liter schuim wordt gemengd met water van een externe bron en dan met een arm van 32 meter nog eens 115 meter ver geschoten worden. Het is een soort hoogwerker met een schuinkanon erop. Er komt 10.000 liter blusmengsel per minuut uit de arm. Op de blusarm zit trouwens een camera waarmee brandweerlieden precies zien waar ze moeten mikken.

De brandweerwagen kun je spotten op het industrieterrein Chemelot in Geleen. Je kunt je zo voorstellen dat branden bij chemische bedrijven net even wat pittiger zijn om te blussen dan een keukenbrandje, vandaar dat de brandweerlieden serieus spul nodig hebben. Indien nodig zal deze brandweerauto trouwens ook komen blussen buiten het industrieterrein.

Reacties

  • El doctorow heeft op 21 februari 2023 geschreven:

    Jammer dat er geen DAF onder staat,het geheel Nederlands 🤔

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear