Banden zijn het belangrijkste onderdeel voor een goede wegligging. Niet alleen voor veiligheid, maar ook voor je rijplezier. Het is immers je enige contact met de weg. En zelfs de beste banden gaan niet eeuwig mee. Dus check even hoe oud jouw banden zijn. Of als je ergens een mooie deal hebt gezien voor banden of een tweedehands auto, is het ook handig om even de banden te checken.

Hoe check ik de leeftijd van mijn banden?

Ga op zoek naar de DOT-code (staat voor Department Of Transportation) op de zijkant van je banden. Vanaf 2000 bestaat het laatste deel van de DOT-code uit vier cijfers. De eerste twee cijfers zijn de week van productie en de laatste twee het jaar. DOT-code 2108 betekent week 21 van 2008.

Bij het driecijferige getal is het laatste getal het productiejaar (309 is dus week 30 van 1999). Maar als je een driecijferig getal ziet, kun je de band dus direct oproken en weggooien. Want die band is stokoud en kan haast niet veilig meer zijn.

Hoe oud mogen banden zijn?

Dat hangt uiteraard af van de omstandigheden waarin de banden leven. Vijf tot tien jaar mag je wel verwachten van een band. Is je band ouder dan tien jaar? Overweeg hem dan zeker te vervangen. Maar check naast de datum ook voor droogtescheuren en andere tekenen van veroudering en uitdroging. Gewoon je gezonde verstand gebruiken. Zoals met alles, eigenlijk.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)