Een bijzonder verhaal uit België. ‘Blijf weg van je proces, want te snel rijden verjaart toch al na één jaar’, zei de advocaat van een Belgische hardrijder. En hij bleek gelijk te hebben. Op 8 november 2015 knalde de 45-jarige man op zijn Kawasaki langs een flitser op de E42 bij Pommeroeul. Hij betaalde niets.

De flitser noteerde 252 km/u. ‘Ik heb mijn cliënt gead­viseerd weg te blijven van zijn proces ­omdat ik er rekening mee hield dat de feiten zouden verjaren’ zegt advocaat Christophe Redko aan HLN. De advocaat tekende op de laatste dag van de ­wettelijke termijn hoger beroep aan ­tegen de veroordeling.

Kan dat echt zomaar?

Politierechter Peter D’Hondt (wie laat D’Hondt uit? Wie, wie, wie, wie?) pleit nu voor een verhoging van de verjaringstermijn. ‘Als de ­politiek ­echt begaan is met verkeersveiligheid, moet er dringend iets ­veranderen’, zegt hij. Voor iedereen die weleens iets te hard rijdt, klinkt dit wellicht prima, maar vergeet niet dat ook spookrijders en andere levensgevaarlijke overtredingen verjaren. En dat wil je natuurlijk niet.

In Nederland is de verjaringstermijn voor overtredingen drie jaar, maar dan moet je wel binnen vier maanden (huurauto: acht maanden) de acceptgiro op de mat hebben liggen. Anders verjaart hij ook. Maar goed, als je zo mans (m/v) bent om hard te rijden, moet je ook gewoon betalen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)