Je portemonnee kan het eigenlijk niet hebben en een extra stop bij de benzinepomp kun je qua tijd ook niet gebruiken, maar toch blijft het stemmetje in je hoofd roepen: ‘Doe het, doe het!’. Dus je knalt de sportmodus aan, schakelt een versnelling terug en doet een kort spurtje. De vraag is: ga je ooit hetzelfde doen met een elektrische auto?

Verschillende automerken proberen al wat extra tussensprintjes uit te lokken door bijvoorbeeld motorgeluid via de speakers af te geven. Maar nu gaat BMW nog een stapje verder met een nieuw patent. Het merk werkt aan een systeem waarbij de bestuurder zelf kan instellen via de boordcomputer hoe de elektromotor op het pedaal reageert, bijvoorbeeld om een benzinemotor na te doen.

Hoe werkt het systeem met de rijmodi van BMW?

BMW stelt zich een soort equalizer voor, maar dan voor de motor in plaats van de audio. Je ziet een soort uitdraai van een rollerbank voor je, waarbij je met je vinger kan slepen om deze aan te passen. Hierbij kun je bijvoorbeeld instellen hoe de auto reageert bij verschillende snelheden. Op de snelweg zal hij minder fel reageren, net als een benzineauto die laag in de toeren zit. Maar omdat het een EV is, kun je het ook precies andersom doen.

Maak een kunstmatig turbogat

Je kunt ook het verloop van de acceleratie aangeven. Wil je net doen alsof je in een auto met een grote turbo rijdt, laat hem dan onderin wat langzaam op gang komen om er vervolgens als een dolle vandoor te gaan. Of zoek een rollerbank-uitdraai op van een zes-in-lijn en maak die na in de boordcomputer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Je kunt de functie gebruiken om je elektromotor zich te laten gedragen als een benzinemotor, maar er zijn ook praktischer toepassingen. Bijvoorbeeld als iemand heel onrustig rijdt, kun je de response wat terugdraaien om de rust in de auto te bewaren. Omdat het een patent is, is het maar de vraag of de functie ook daadwerkelijk realiteit wordt. Nog even afwachten dus.

Advertentie

Reacties

 • Felix heeft op 4 juni 2023 geschreven:

  Wat een raadselachtig belachelijk idee. Als je een maal elektrisch rijden gewend bent (ik heb een tesla) is elke nabootsing van een ouderwetse plofmotor een lachwekkende aanfluiting.
  Wie zit nu op die onzin te wachten? Eindelijk dat stomme motor geluid weg en dan komen ze met luidsprekers. Belachelijk.
  Eindelijk een gaspedaal dat direct reageert en gewoon doet wat je al tijd al miste bij benzine en diesel.
  Echt, ik snap niet dat er nog benzine laat staan diesel auto’s verkocht worden. Lijkt precies op die periode toen de mobiele telefoon kwam een keten riep die nooit te zullen kopen. Is het echt zo moeilijk voor mensen om om te gaan met veranderingen?

  Reageer
 • Martijn heeft op 4 juni 2023 geschreven:

  Dat bmw best mooie auto’s maakte is algemeen bekend maar…die ontwerpers van tegenwoordig!!! Bakken er niets meer van. Zijn de ontwerp ideeën op?? Kijk nou eens naar die verschrikkelijke lelijke grill en natuurlijk ook dat afschuwelijke dasboard met zo’n plat schermpje. Dit kan echt niet, dat ziet er niet uit..waar zijn de ECHTE mooie dasboard die gewoon super mooi en luxe waren met mooie klokjes en knopjes daar was echt niks mis mee! Natuurlijk lekker goedkoop voor de auto industrie en snel in te bouwen. Maar voor de consument een aanfluiting. En de burgers flink meer betalen voor zo’n auto en afgescheept worden met zo’n interieur??? Om die reden zou ik zo’n auto zeker niet kopen mij niet bellen.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie