Het blijft bijzonder dat vakantiegangers elk jaar collectief ‘oui, oui, boeit me nie’ roepen en aansluiten in de file. Jaarlijks staat er op de zwarte zaterdag bijna 1.000 kilometer file in Frankrijk. Het is de dag dat veel Fransen zelf ook op vakantie gaan en afzakken naar het zuiden. Nederlanders met caravans sluiten vrolijk aan. Gooi een ongelukje in de mix en het staat ramvast op de Route du Soleil’. Ook in andere landen is het erg druk.

In coronatijd kiezen veel mensen ervoor om het vliegtuig te laten staan en met de auto op vakantie te gaan. Wellicht gaan we het record van 2014 wel breken, toen stond er 994 kilometer file in Frankrijk. Veel mensen kunnen in ieder geval zeggen dat ze hun steentje hebben bijgedragen. Maar wat als je in het thuisland het fort bewaakt, moet je morgen rekening houden met zwarte zaterdag in Nederland?

Zwarte zaterdag: wat merk je daarvan in Nederland?

‘Het kan wat drukker worden, maar het is niet vergelijkbaar met de overvolle wegen in het buitenland’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen Nu.nl. ‘Zaterdag is een wisseldag; mensen gaan van en naar een vakantieadres. Daarmee is het ietsje drukker dan normaal. Hier en daar kan wel een file voorkomen, maar het is niet zo dat heel Nederland vaststaat.’ Echt sprake van een zwarte zaterdag in Nederland is er dus niet.

Hoe vermijd ik de drukte in het buitenland?

De ANWB adviseert om pas na 10:00 uur te vertrekken vanuit Nederland. Uiteraard een beetje afhankelijk van hoe ver je van de grens woont. Dan kom je bij de knelpunten aan als de grootste drukte achter de rug is. Eenvandaag meldt dat de grootste drukte is tussen 06:00 en 15:00 uur in Frankrijk. Uiteraard kun je ook ‘s nachts vertrekken. Op zondag vertrekken is ook geen slecht idee, al mis je dan uiteraard wel een dagje van je vakantie.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)