Wat een pracht, wat een stijl, wat een klasse, wat een auto. Maar we vallen er wel een beetje van in slaap.
 
Het aller-, alleropwindendst aan de vernieuwde A6 Avant van Audi is zonder twijfel de achterklep. Deze klep, waarachter een bagageruimte ter grootte van een forse twijfelaar schuilgaat, valt te openen met een beweging van de voet. Men neme een voet, steke deze enigszins onder de achterbumper, bewege deze, en in combinatie met de aanwezigheid van de elektronische autosleutel floept de klep open. Dit is bijzonder handig in het geval dat de bestuurder de handen vol heeft, of om de handen droog te houden wanneer het regent, of gewoon, voor wie er altijd van heeft gedroomd een achterklep met een voetbeweging te openen.
 
Ja mensen, in Ingolstadt zitten de ingenieurs niet bepaald stil. Ook zeer nuttig is het navigatiesysteem, dat samen met Google Earth laat zien in welk landschap men rijdt (hoewel men dit vroeger ook via de voorruit wist waar te nemen). Dat hele infotainment-systeem zou zich tevens laten bedienen door middel van de stem. Maar hoe hard we ook schreeuwen ‘naar Amsterdam’ (we rijden in de buurt van het Duitse Wiesbaden), de navigatie wil ons niet begrijpen. Wel krijgen we telkens weer U2’s With or Without You te horen. Ook leuk, daar niet van, maar misschien kan dat stemcontrolesysteem nog een beetje worden geperfectioneerd.
 
Dat is dan ook wel het enige. De A6 Avant is zo griezelig perfect dat je er een beetje bang van wordt. Of slaperig, eigenlijk. Er is natuurlijk niets mis met een Duits luxemerk dat graag goede, comfortabele en rijk uitgeruste auto’s wil bouwen. En zoals Duitsers zijn, zijn de Duitsers van Audi bijzonder goed in die opzet geslaagd. Waar je ook kijkt, wat je ook doet, de A6 Avant is áf. Zo áf dat ie niets heeft om je aan te ergeren, maar ook niets waar je nou eens lekker opgewonden van wordt.
 
Dat treft, in zekere zin, want onderzoek heeft de Ingolstadters geleerd dat de A6 Avant wordt gekocht door mannen van 49 jaar oud (we denken dat dit getal misschien iets naar beneden is afgerond door de marketingafdeling), mannen met een goede baan, een gezin en een sportieve hobby waarvoor ze een uitrusting moeten vervoeren. De ideale en perfecte man, dus, en voor die mannen volstaat niets minder dan de ideale en perfecte auto, dat spreekt.
 
We rijden de 2.0 TFSI met een handgeschakelde zesbak, een koppelingspedaal, 180 pk’tjes, een top van 230 km/u, en een interieur als zat je op een zeewaardig jacht (veel hout, chroom en aluminium). Die kost als instappertje 47.580 euro (inclusief stop-startsysteem en andere energiebesparende snufjes), maar wie ‘m leuk aankleedt en de voetbediende achterklep wil, rekent tegen de zestig mille af.
 
Dat is, ook voor de ideale en perfecte man, een bedragje waar je ook iets anders nuttigs of aardigs of zelfs iets spannends van kunt doen. Een jaar met je gezin van leven incluis vakanties, wellicht, een dure minnares in Parijs van onderhouden, eventueel, of een snelle boot van kopen. En al is ie nuttig en aardig, als spannend kunnen we deze A6 Avant met de beste wil ter wereld niet kwalificeren. Perfectie heeft een prijs, dat is bekend, maar als die prijs betekent dat je van je nieuwe auto in slaap valt, dan heb je er net niet genoeg aan.
 
 

Specificaties: Avant 2.0 TFSI


 

Leuk

Perfect (saai)

 

Niet leuk

Bedoeld voor perfecte mensen (saai)

 

TopGear-vonnis

De ideale stationcar waarmee je niet opvalt, maar je krijgt alles wat je wenst

 

Prestaties

0-100 km/u in 8,1 sec., top 230 km/u, 6,5 l/100 km

 

Techniek

1.984 cc viercilinder turbo, voorwielaandrijving, 180 pk, 320 Nm, 1.590 kg, 174 g/km CO2

 

Doen!

Schreeuwen tegen je navigatie

 

Niet doen

Hopen dat ie begrijpt waar je heen wilt

 

Prijs NL € 47.580

Prijs BE n.n.b.

 

Reacties