


En hoe is hij ten opzichte van andere elektrische premium SUV's?
Audi noemde hun eerste elektrische auto de e-tron, omdat dat zo lekker futuristisch en spacy klonk. Maar toen gingen ze opeens al hun elektrische auto’s e-tron noemen, en alsof dat niet verwarrend genoeg was, heeft de oorspronkelijke e-tron nu een ukkepukkig faceliftje én een nieuwe naam: Q8 e-tron. Maar wacht even: bestond die naam niet al, voor een ander model, met een verbrandingsmotor?
Jazeker. We kennen ‘m dan weer met name van die knettersnelle RS Q8. Maar dat is dus vanaf nu een ander model, of zoiets. Audi denkt dat we er na verloop van tijd wel aan zullen wennen dat de oude e-tron nu Q8 heet. We hopen het voor ze, maar het vergt vast gewenning. En hoe de oude Q8 dan gaat heten, is ook nog een leuke vraag.
Terug naar de nieuwe Q8. Het exterieur is een heel klein beetje flitsender geworden, met wat chique opties voor de grille en bumpers, het interieur ziet er grotendeels hetzelfde uit, en er is hier en daar wat gedaan om een heel klein beetje gewicht te besparen. Een Audi-ingenieur heeft heel voorzichtig met een stengel selderij naar de e-tron staan zwaaien, en dat was het dan.
Het bereik is wel verbeterd, dankzij het dumpen van de basisbatterij, (de versie die 50 heet komt nu met een exemplaar van 89 kWh, voor 467 kilometer), en de grootste kan nu 106 kWh verstouwen (waarmee de 55 Sportback tot 552 kilometer ver komt) en door wat gegoochel met de samenstelling van de accu’s kan er nu meer energie uit dezelfde grootte worden getrokken.
De Q8 e-tron is zonder meer uitgerust als een elektrisch vlaggenschip – zelfs de basisuitvoering is zo uitgevoerd dat je je nauwelijks kunt voorstellen hoe Audi er nog meer leuke spulletjes in kan rammen om de prijs wat op te drijven (spoiler: dat lukt prima). Je krijgt 20-inch wielen, adaptieve luchtvering, led-koplampen, een elektrisch openende achterklep, verwarmbare elektrisch verstelbare voorstoelen, alle touchscreens die je je maar kunt wensen en 360-graden parkeersensoren.
De eigenaardige digitale zijspiegels zijn niet standaard zolang je niet voor de topuitvoering gaat; ze zijn een beetje een kwestie van smaak, zoals olijven of de deur uitgaan in een Nederlandse winter. Jij zou ze tof kunnen vinden, wij zijn er niet dol op.
Er is voldoende ruimte achterin, je krijgt niet het gevoel dat die veel heeft moeten inboeten door de tonnen batterijen die er onder de vloer zijn verstopt. Zelfs in de Sportback-versie, met zijn aflopende daklijn, is er een fatsoenlijke hoeveelheid hoofdruimte voor drie passagiers. Drie volwassenen wordt nog een beetje proppen, vooral vanwege de door de middenconsole ingeperkte beenruimte, maar kinderen zitten er prima.
Zeker, de Q8 e-tron is duur, maar hij vinkt alle vakjes aan voor een grote premium SUV en je zult nauwelijks doorhebben dat je elektrisch aan het rijden bent. De Tesla Model X voelt als een cowboyhoed naast het Duitse driedelige pak dat de Audi Q8 e-tron is, en de Jaguar I-Pace begint inmiddels behoorlijk op leeftijd te komen.
De Q8 e-tron voelt als een normale Audi, en hoeft zich niet voor te doen als een ruimteschip om je aandacht te trekken. Het is een geraffineerde, imposante familie-SUV die een behoorlijk streep voorheeft op veel van zijn elektrische rivalen.
Giorgio heeft op 8 juli 2023 geschreven:
Lachwekkend om deze te vergelijken met 2 auto’s die niemand koopt. Zet er een BMW of Mercedes naast voor een echt vergelijk.
Peter heeft op 9 juli 2023 geschreven:
Klopt de Audi staat echt drie nivo’s hoger dan die twee.